Ook top Noord-Korea en Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken reisde donderdag af naar Noord-Korea. Onder andere zouden er afspraken zijn gemaakt voor een top tussen de twee landen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov schudt handen met Kim Jong-un.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov schudt handen met Kim Jong-un. Foto KCNA / via REUTERS

Het staatspersbureau van Noord-Korea heeft aangekondigd dat er ook een top tussen Noord-Korea en Rusland zal plaatsvinden, meldt persbureau Reuters. Dit is afgesproken tijdens een bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Pyongyang op donderdag.

Lavrov en Kim hebben ook gesproken over de relatie van Noord-Korea met de Verenigde Staten en over denuclearisering op het Koreaanse schiereiland. Kim Jong-un heeft aangegeven dat hij hoopt dat hier allebei stap voor stap vooruitgang in geboekt kan worden. De Russische minister heeft volgens AFP achteraf in een verklaring met vergelijkbare woorden aangegeven dat de verschillende partijen hun verwachtingen moeten temperen en niet alles tegelijk moeten willen.

Het bezoek van Lavrov aan Pyongyang volgde op een bezoek van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Moskou afgelopen dinsdag. Het is nog niet duidelijk wanneer de top tussen Noord-Korea en Rusland zou moeten plaatsvinden.

Lees ook: Deze in Seoul geboren ‘Clooney’ moet de top gaan redden.

De VS en Noord-Korea hebben een top gepland op twaalf juni. Deze werd door Donald Trump afgezegd nadat Noord-Korea dreigende taal had geuit, maar intussen lijkt het erop dat deze toch zal doorgaan. Er zijn van beide landen voorbereidingsteams aanwezig in Singapore, waar de top moet plaatsvinden. Daarnaast zal de Noord-Koreaanse topfunctionaris Kim Yong-chol vandaag het Witte Huis bezoeken.

Banden Noord-Korea met Rusland

Al sinds de jaren veertig heeft de in Noord-Korea regerende Kim-familie diplomatiek contact met Rusland. Stalin voorzag het Noord-Koreaanse volksleger destijds van modern materieel. President Poetin bezocht Noord-Korea één keer, in het jaar 2000.

Tot nog toe had Rusland zich afzijdig gehouden van de recente ontwikkelingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

Onze correspondent Eva Cukier schreef over de band tussen Poetin en Kim.