Kinderen willen homopaar in musical maar schooldirecteur verbiedt dit

Met verbazing is er gereageerd op de beslissing van een schooldirecteur in het Overijsselse Hengelo om af te zien van het optreden van een homostel in de eindmusical van groep acht. Leerlingen van de Anninksschool, een openbare Montessorischool, hadden tijdens de repetities zelf voorgesteld om het paar dat in de musical voorkomt te laten spelen door twee jongens.

Directeur Ben de Vlugt vreesde dat een leerling met ouders die Jehova’s getuigen zijn dan niet zou mogen meedoen. Hij vond dat het stel daarom toch uit een jongen en een meisje zou moeten bestaan.

Dat leidde tot ongeloof bij andere ouders. Een van hen twitterde: „Zoonlief vertelt dat hij in de eindmusical [...] geen homo meer mag spelen omdat (de ouders van) een leerling op basis van geloof daar moeite mee (hebben) heeft. Daar heb ik dan weer moeite mee.”

Onno Fiechter, voorzitter van de lokale VVD-fractie, liet op Facebook weten dat hij trots is dat leerlingen in zijn stad zelf kozen voor een homopaar. Hij roept de directeur op zijn excuses aan te bieden.

De Vlugt wil zijn besluit niet toelichten. Hij verwijst naar het artikel dat Tubantia dinsdag publiceerde. Daarin staat: „Ik weet hoe mensen van dit geloof erover denken. Je mag wel homo zijn, maar je mag het niet praktiseren. Ik achtte de kans zeer groot dat het bewuste meisje niet meer mee zou mogen doen als we dit erin zouden laten.”

Over de reacties die het artikel losmaakte, zegt hij: „Iedereen mag een mening hebben.” De vraag of hij mogelijk terugkomt op zijn beslissing, wil de directeur niet beantwoorden.