Gewelddadige protesten tegen Ortega

Nicaragua In het Midden-Amerikaanse land zwellen de protesten tegen president Ortega aan. Woensdag vielen weer doden in Nicaragua.

In de hoofdstad Managua houden demonstranten zelfgemaakte lanceerbuizen voor projectielen vast tijdens een massaal protest tegen de Nicaraguaanse president Ortega.
In de hoofdstad Managua houden demonstranten zelfgemaakte lanceerbuizen voor projectielen vast tijdens een massaal protest tegen de Nicaraguaanse president Ortega. Foto Jorge Torres/EPA

In de Nicaraguaanse hoofdstad Managua zijn woensdag opnieuw honderdduizenden de straat op gegaan om te demonstreren tegen president Daniel Ortega. „Geen vergeving, maar gerechtigheid en straf”, scandeerden zij – een verwijzing naar de ongeveer tachtig doden die sinds halverwege april zijn gevallen bij gevechten tussen de oproerpolitie en demonstranten in het Midden-Amerikaanse land.

President Ortega maakte ondanks de massale demonstraties duidelijk dat hij aan de macht wil blijven. In een toespraak voor zijn achterban zei de president dat hij geen vervroegde verkiezingen gaat uitschrijven. Uit de zakenwereld en de oppositie klonk juist de oproep voor het naar voren halen van de stembusgang.

Vorige maand kreeg Ortega te maken met grote volkswoede wegens een omstreden pensioenhervorming. Werknemers in het straatarme Nicaragua moesten meer premies gaan betalen om het sociale vangnet overeind te houden. Ortega voerde de maatregel per decreet door, maar trok hem naar aanleiding van de protesten weer in.

Na het intrekken van de omstreden hervorming keerden de protesten zich tegen het autoritaire bewind van Ortega.

Woensdag vielen opnieuw doden in Nicaragua. Onbekenden schoten op deelnemers aan een protestmars waarin moeders meeliepen van eerdere dodelijke slachtoffers.

Bij die schietpartij, volgens tegenstanders van Ortega gepleegd door aanhangers van de president, zou minstens één persoon om het leven zijn gekomen. Op andere plaatsen zijn volgens de politie bij aanvallen op regeringsaanhangers nog wel minstens drie doden gevallen.

Demonstranten vochten ook weer tegen de ordetroepen in Nicaragua. Op diverse foto’s is te zien dat de betogers zelfgemaakte lanceerbuizen voor projectielen vasthouden. Hoeveel slachtoffers de gevechten hebben in totaal opgeleverd, is nog onduidelijk.

Sindsdien is rust nog niet weergekeerd. Demonstranten eisen het vertrek van Ortega. En COSEP, de grootste zakenlobby van Nicaragua, riep de president woensdag op nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Ortega, die tussen 1985 en 1990 ook al president was, is sinds 2007 aan de macht in Nicaragua. Ortega, sinds 1979 aan het hoofd van het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN), is nu bezig aan zijn derde opeenvolgende termijn als president. Zijn vrouw is vicepresident. De volgende verkiezingen staan gepland in 2021. (AFP)