Geweld

Burgemeester: neergeschoten Syriër had vermoedelijk psychose

De 26-jarige Syriër die woensdag is neergeschoten in een woning in Schiedam, had vermoedelijk een psychose. Dat heeft burgemeester Cor Lamers (CDA) gezegd tegen Radio Rijnmond. Het gaat „vrijwel zeker” om een man met psychische problemen, die „enigszins bekend bij hulpinstanties” was. Volgens de burgemeester zijn er geen aanwijzingen voor terroristische motieven. De politie werd woensdag gealarmeerd dat de man met een bijl op een balkon stond en Allahu akbar (God is groot) riep. Een onderhandelaar probeerde hem vanaf de straat tevergeefs te kalmeren, waarna een arrestatieteam het pand binnenging. De man viel agenten aan met messen en werd neergeschoten. Een politiehond raakte zwaargewond en stierf aan zijn verwondingen. De Syriër is geopereerd en wordt in hechtenis genomen. (NRC)