Bezwaren bewoners verworpen: luxe Soho House komt er

Talk of the Town Ondanks protesten mag het Soho House openen in het Bungehuis aan de Spuistraat. „Soho House is voor een ander type toerist.”

„Ook deze strijd lijkt verloren”, zegt Marnix Bruggeman. De binnenstadbewoner en actief SP’er vecht al jaren tegen „de ongewenste karakterverandering van de binnenstad”. Afgelopen week kreeg hij een nieuwe tegenslag te verwerken: het Bungehuis aan de Spuistraat gaat deze zomer definitief open als hotel- en creatievenclub Soho House, met zwembad en bar op het dakterras. De Raad van State zette een streep door de bewonersbezwaren. „Juridisch valt er niks meer aan te doen”, zegt Bruggeman.

In een razend tempo verandert de Spuistraat. „De straat staat symbool voor vrijheid en subculturen”, zegt Melissa Koutouzis, die tegen het Soho House demonstreerde. Niet alleen het Bungehuis verloor zijn jarenlange functie als universiteitsgebouw, ook de gekraakte Tabakspanden in de Spuistraat werden ontruimd, gesloopt en vervangen door luxe woningen. „Het is makkelijker om het karakter van de straat af te breken dan op te bouwen”, zegt Koutouzis.

In juli opent het Soho House aan de Spuistraat. Voor 1.500 euro per jaar kunnen leden gebruikmaken van een van de 79 luxe slaapkamers, een fitnessruimte, bioscoop, spa en zwembad op het dakterras. Alleen op uitnodiging van twee bestaande leden kan iemand toetreden tot Soho House (al zijn enkele faciliteiten ook voor niet-leden toegankelijk). Ze noemen zich dan ook geen hotel, maar een club. Wereldwijd heeft Soho House 20 vestigingen, bedoeld voor creatives: mensen uit de media-, pr- en advertentiewereld. Leonardo DiCaprio is een van de vaste gasten.

„Ik kan niet wachten”, zegt Vincent van Dijk. „Amsterdam was hier echt aan toe.” Van Dijk, mede-eigenaar van pr-bedrijf HBMEO, startte vorig jaar een Facebook-actie vóór het Soho House. „Er was een geluid nodig tegen het groepje boze buurtbewoners, want dit is zo’n bijzonder concept.” Een jaar lang sliep Van Dijk elke nacht in een ander Amsterdams hotel. „Maar Soho House, de combinatie van restaurants, fantastische slaap- en vergaderkamers en dakterras voor internationals met een goede baan, heb je niet in Amsterdam.” Soho House gaat volgens Van Dijk voorbij aan de toerismediscussie: „Soho House is voor een ander type toerist dan de zuipende en blowende toeristen in de straten.”

Toch zag het er even naar uit dat Soho House niet in de Spuistraat zou komen. Vorig jaar zette de Amsterdamse rechtbank een streep door de verleende vergunning van de gemeente, maar deze uitspraak werd afgelopen week nietig verklaard door de Raad van State. „Deze uitspraak was een verlossing voor ons”, zegt Paul Geertman, directeur van investeerder Aedes Real Estate. „Ik begrijp de zorgen over de ontwikkeling van Amsterdam. Maar ik heb geen begrip voor de manier waarop bewoners de strijd hebben gevoerd.” De langlopende procedure heeft de investeerder vertraging en extra kosten opgeleverd. „Één persoon zet een e-mail op en een heel circus komt in werking”, zegt Geertman. „Dat is disproportioneel.”

Die ene persoon waar Geertman op doelt, is buurtbewoner Jean-Marc Rovers, tevens advocaat aan de Zuidas. „Mijn mogelijkheden worden overschat”, reageert Rovers. „Ik ben toevallig jurist, maar heb de procedure met vier buren gedaan en wij hebben 84 steunverklaringen ontvangen van omwonenden.” Zijn protest tegen de komst van Soho House is niet – zoals bij Bruggeman en Koutouzis – symbolisch van aard. „Buurtbewoners weten wat voor klankkast de gracht is”, zegt Rovers. „Ook kan je vanaf het dakterras van Soho House zo de slaapkamers van omwonenden in kijken.” Zonder dat dakterras, dat tot 3 uur ’s nachts open zal zijn, waren er volgens Rovers minder problemen geweest.

Rovers is teleurgesteld over de uitspraak, maar ziet ook een positief gevolg van de lange procedure: „Buurtgenoten zijn dichter bij elkaar gekomen, dat is heel waardevol.” Hij rekent erop dat Soho House en de gemeente hun woord houden en overlast voorkomen. SP’er Bruggeman legt zich niet neer bij de komst van Soho House: „We gaan actie voeren die naadloos aansluit op de ongewenste karakterverandering van de binnenstad.”