Berichten op sociale media kosten Mansoor 10 jaar cel

Arabische emiraten Mensenrechtenactivist zou het imago van de Verenigde Arabische Emiraten schade hebben toegebracht.

Ahmed Mansoor in 2012.
Ahmed Mansoor in 2012. Foto Bloomberg

De mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en moet een boete betalen van omgerekend 230.000 euro. Volgens het gerechtshof in Abu Dhabi heeft hij „het imago van het land en zijn leiders schade toegebracht”, aldus de landelijke krant The National op woensdag.

De 48-jarige activist en blogger zou volgens de rechtbank valse informatie over de Emiraten hebben verspreid op Facebook en Twitter en sektarische spanningen hebben aangewakkerd. De rechtbank heeft hem vrijgesproken van het samenzweren met een terroristische organisatie. Schrijver en mensenrechtenactivist Fadi al-Qadi reageerde zeer verontwaardigd op de veroordeling. „Verschrikkelijk, schandelijk, ongelofelijk”, schrijft hij op Twitter.

Mansoor zit al meer dan een jaar vast. Lange tijd was er niets bekend over zijn verblijfplaats. Tot verbazing van zijn familie en vrienden werd op 12 april dit jaar bekend dat er al een maand een rechtszaak tegen hem bezig was. Na zijn arrestatie hebben mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties aangedrongen op zijn onmiddelijke vrijlating. Ook Amnesty International maakt zich sterk voor zijn zaak.

In de rijke emiraten Dubai en Abu Dhabi, beide onderdeel van de VAE, is kritiek op de koninklijke familie bijna onmogelijk. Ook berichten over de schrijnende omstandigheden van de miljoenen arbeidsmigranten worden niet op prijs gesteld.

Mansoor ontving in 2015 de mensenrechtenprijs Martin Ennals. Hij werd door de juryleden geroemd als „een van de weinige stemmen binnen de VAE die op onafhankelijke wijze de mensenrechtensituatie in het land monitort”. Mansoor destijds in een interview met het Britse dagbald The Independent: „De autoriteiten in de Emiraten willen critici het zwijgen opleggen. Ze arresteren mensen midden in de nacht, houden ze op onbekende plekken soms maanden vast, martelen fysiek en psychologisch om bekentenissen los te krijgen en houden dan wat internationale organisaties en de Verenigde Naties schijnprocessen noemen waarin ze tot lange gevangenisstraffen worden veroordeeld.”

Eind 2011 werd Mansoor ook al veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar cel wegens het beledigen van leiders van de olierijke Golfstaat; hij had toen al ruim een half jaar in voorarrest gezeten. De rechtbank rekende het hem zwaar aan dat hij contact had gezocht met internationale mensenrechtenactivisten. Een dag na zijn veroordeling werden hij en vier andere veroordeelden vooral dankzij internationale protesten op vrije voeten gesteld. De kans is klein dat dat scenario zich nu zal herhalen. „In die dagen reageerden de autoriteiten nog op internationale kritiek”, zei Mansoor in 2015. „Nu hebben ze een dikke huid en doen ze dat niet meer.”