België

IS eist aanslag Luik op, dader pleegde nog een moord

IS heeft de aanslag in Luik, waarbij een man dinsdag drie mensen doodschoot, opgeëist via het online propagandakanaal Amaq. De terreurorganisatie haalt de Belgische betrokkenheid in de coalitie tegen IS aan als rechtvaardiging van de aanslag, zo meldde De Standaard woensdagavond. In hoeverre IS de aanslag zelf daadwerkelijk coördineerde of deze achteraf claimt, zoals vaker gebeurt, werd niet duidelijk. De dader, de 31-jarige Benjamin Herman, riep ‘Allahu Akbar’ en stak twee van zijn slachtoffers eerst neer om hen daarna dood te schieten, een bekende IS-tactiek aldus De Standaard. Nadat hij een 22-jarige man in een auto had gedood, gijzelde hij kort een schoonmaakster in een school. Hij vroeg haar of ze moslim was en de ramadan in acht nam, waarop zij op hem in sprak om hem te kalmeren, zo vertelde de vrouw later. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon had veel lof voor de vrouw en bezocht haar in het ziekenhuis waar ze in shock was opgenomen. Jambon bevestigde dinsdag berichten dat de dader een dag eerder een oude gevangenismaat had vermoord, de drugsdealer Michael Wilmet. Het slachtoffer zou met een hamer zijn gedood. (De Standaard)