‘Apple blokkeert updates Telegram onder druk van Rusland’

Dat schrijft Telegram-baas Pavel Doerov in een blogbericht. Rusland blokkeert Telegram sinds april, omdat het niet meewerkt met inlichtingendiensten.

De Telegram-app in de App Store op een iPhone.
De Telegram-app in de App Store op een iPhone. Foto Mauritz Antin/EPA

Apple blokkeert updates van chatapp Telegram onder druk van Rusland. Dat zegt de baas en oprichter van de populaire Russische chatdienst, Pavel Doerov, op zijn Telegram-kanaal. Rusland heeft Apple opgedragen de app helemaal te verwijderen. Apple was niet direct bereikbaar voor commentaar.

“Apple houdt updates van Telegram in iOS wereldwijd tegen, sinds Russische autoriteiten Apple hebben opgedragen om Telegram te verwijderen uit de App Store”, schrijft Doerov op zijn blog. De updates zouden worden tegengehouden sinds Apple deze week versie 11.4 van zijn besturingssysteem voor de iPhone en iPad, iOS, uitbracht.

Terroristen

Rusland blokkeert sinds april de chatdienst. Telecomwaakhond Roskomnadzor had een rechtszaak aangespannen tegen Telegram, omdat het niet wil meewerken met de Russische inlichtingendiensten. Het weigert encryptiesleutels te geven waarmee de berichten worden beveiligd. Volgens de inlichtingendienst FSB maken terroristen gebruik van het platform bij het plannen van aanslagen.

“Wij geloven dat wij het enige mogelijke hebben gedaan”, schrijft Doerov, “namelijk het recht op privacy van onze gebruikers beschermen in een land in moeilijke tijden.”

VPN-verbinding

Overigens weten veel gebruikers de blokkade te omzeilen met een VPN-verbinding. Ook wisselt Telegram regelmatig van hostingserver. Roskomnadzor heeft daarop miljoenen IP-adressen geblokkeerd.

Het was een kwestie van tijd voordat Roskomnadzor ook naar de beheerders van de appwinkels zou stappen. Maandag werd bekend dat Roskomnadzor Apple heeft gevraagd Telegram uit de App Store te verwijderen in Rusland. Voor de gebruikers die de app al hadden gedownload moesten de pushmeldingen worden uitgeschakeld. Apple zou één maand hebben gekregen om te voldoen aan de eisen van Roskomnadzor.

Lees ook dit profiel van Telegram-oprichter Pavel Doerov

Apple kiest de kant van Rusland, vindt Doerov. “Terwijl slechts 7 procent van onze gebruikers uit Rusland komt, blokkeert Apple de updates voor alle Telegram-gebruikers ter wereld sinds halverwege april.” Daardoor kan Telegram ook niet voldoen aan de nieuwe Europese privacywetgeving die sinds 25 mei van kracht is, schrijft hij. Telegram heeft wereldwijd zo’n 200 miljoen gebruikers.