Recensie

Recensie Muziek

Vrolijk optimistische, poëtische muziek

‘Hemels’, zo karakteriseerde pianist Oleg Malov ooit de muziek van Alexander Knaifel (1943). De twee werken al een halve eeuw samen, Malov kan het weten. In ieder geval kijkt Knaifel tijdens het componeren met een schuin oog naar boven: het draait bij hem om God en liefde. Maar waar dat zijig of plechtig zou kunnen uitpakken, straalt Knaifels poëtische muziek een vrolijk optimisme uit. Alleen al door de ratjetoe aan literaire inspiratiebronnen is deze nieuwe cd interessant: Poesjkin en Lewis Carroll staan zij aan zij met Bijbelteksten. Vaak dient de tekst als speelaanwijzing voor Malov, zoals in het geval van ‘The mad tea party’, waarin de pianist zich uitleeft in galmend getinkel en een zeldzaam luide, hortende mars die je best in verband kunt brengen met Carrolls Alice in Wonderland (waaraan Knaifel ook een opera wijdde). Maar meestal wordt er bij Knaifel beeldschoon gefluisterd: sprookjesmuziek voor gespitste oren.