Uitslag niet verstuurd

Blokhuis erkent fouten bij darmkankeronderzoek

Ruim zeshonderd deelnemers aan landelijk onderzoek naar darmkanker in 2014 en 2015 hebben ten onrechte geen bericht gekregen over de uitslag. Onder hen waren 35 mensen die in aanmerking kwamen voor vervolgonderzoek. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) de Tweede Kamer gemeld. Aan het tweejaarlijkse onderzoek deden 1,3 miljoen mensen mee; de 604 ‘vergeten’ deelnemers stuurden hun test pas later in. Een laboratorium analyseerde het wel, maar de uitslag werd niet verzonden omdat het automatiseringssysteem niet was ingericht op late inzenders. Inmiddels is met alle 604 betrokkenen contact opgenomen. De 35 mensen met een ongunstige uitslag zijn doorverwezen voor vervolgonderzoek. Ook het ict-systeem is aangepast. (NRC)