Trumpblog

Advocaat Trump: president zal zichzelf waarschijnlijk geen gratie verlenen

Welkom in een nieuw Trumpblog. Hier kunt u alle laatste belangrijke ontwikkelingen volgen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw Trumpblog

We sluiten dit Trumpblog af en openen een nieuw blog voor een nieuwe week.

Lees hier: het nieuwe Trumpblog voor de laatste ontwikkelingen

Advocaat: Trump kan zichzelf waarschijnlijk gratie verlenen

Donald Trump zou zichzelf "waarschijnlijk" gratie kunnen verlenen als het in een strafzaak tot een veroordeling komt, maar hij is dat niet van plan. Dat heeft Trumps advocaat Rudy Giuliani gezegd in een interview met ABC News. De raadsman en oud-burgemeester van New York sprak in het programma This Week met George Stephanopoulos over het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar onder meer Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

De president van de Verenigde Staten heeft het recht veroordeelden gratie te verlenen. Dat gebeurde deze week nog toen Trump besloot dat Dinesh D’Souza vrijuit ging. De veroordeling voor misbruik van campagnegelden door de conservatieve filmmaker, een uitgesproken tegenstander van Barack Obama, werd teruggedraaid. Hij was "een slachtoffer van selectieve vervolging", aldus het Witte Huis. Of een president eventueel ook zichzelf amnestie mag verlenen, is echter de vraag. Enerzijds is het in de Amerikaanse grondwet niet uitdrukkelijk verboden. Daartegenover staat dat de rechtspraak onpartijdig moet zijn. Dat is niet te rijmen met de mogelijkheid dat een president zichzelf amnestie kan verlenen, zei justitie ten tijde van Nixon. Vooralsnog heeft geen enkele president zich eraan gewaagd, waardoor een vergelijkbare zaak nog nooit onder de rechter is geweest.

Hoewel Trump niet de intentie heeft om zichzelf amnestie te verlenen, vindt Giuliani het een "heel interessante constitutionele vraag" of het kán, zei hij op ABC. "Waarschijnlijk wel". Maar, voegde hij eraan toe, zo'n besluit zou vermoedelijk wel politieke gevolgen hebben.

De juridische podcast What Trump Can Teach Us About Cons Law wierp vorig jaar de vraag op of Trump veroordeelden gratie zou kunnen verlenen met een enkele tweet. Grondwetdeskundige Elizabeth Joh zag daar geen bezwaren in; de manier waarop gratie wordt verleend is amper gespecificeerd. Of Donald Trump dan ook zichzelf op Twitter gratie kan verlenen, wilde zij niet zeggen. "Ik krijg er hoofdpijn van als ik daarover nadenk, dus daar geef ik geen antwoord op."

Donald Trump. Foto Olivier Douliery/EPA

Mattis over Noord-Korea: we zijn er nog lang niet

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft zondag gewaarschuwd dat de onderhandelingen met Noord-Korea over het ontmantelen van het kernwapenprogramma nog een lange weg te gaan hebben. "We kunnen op zijn best rekening houden met een bumpy road", zei hij na een ontmoeting met de Japanse minister van Defensie Itsunori Onodera en de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Song Young-moo. Volgens Mattis gaan de Verenigde Staten alleen sancties verlichten als Noord-Korea "aantoonbare en onomkeerbare" stappen zet richting volledige denuclearisering.

De minister benadrukte het belang van de goede relatie met Japan en Zuid-Korea. Hij noemde de samenwerking op het gebied van Defensie "het beste middel om vrede te bewaren".

Lees meer over de onderhandelingen: Noord-Korea en Trump blijven streven naar top

Op 12 juni hebben de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un alsnog de veelbesproken top gepland om te spreken over onder meer het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. De Verenigde Staten eisen volledige denuclearisering, maar Noord-Korea heeft al laten weten niet bereid te zijn eenzijdig haar atoombommen in te leveren. Desondanks zei Trump vrijdag optimistisch te zijn over de bijeenkomst. "Ik denk dat het een heel succesvol, uiteindelijk heel succesvol proces zal zijn", zei hij.

Een week ervoor had de Amerikaanse president de top nog afgeblazen vanwege de "enorme woede" en "openlijke vijandigheid" van de Noord-Koreaanse leider.

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis met de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Song Young-moo en de Japanse minister van Defensie Itsunori Onodera. Foto: Edgar Su/Reuters

'Signed, sealed, delivered': de grote brief van Kim Jong-un

Wereldleiders kunnen elkaar bellen of een e-mail sturen, maar in het diplomatieke verkeer tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea stond de afgelopen weken een traditioneler communicatiemiddel centraal: de persoonlijke brief.

Een week geleden blies Donald Trump de geplande top met zijn tegenhanger Kim Jong-un nog af per brief. Het Witte Huis publiceerde de tekst zodat iedereen kon meelezen. "Schroom alsjeblieft niet me te bellen of schrijven", stond er onder meer.

Die uitnodiging heeft de Noord-Koreaanse leider ter harte genomen. Trump maakte vrijdag bekend dat de top toch doorgaat, na een gesprek met de onderhandelaar Kim Yong-chol. Op foto's die zijn gemaakt in het Oval Office is te zien dat de generaal een brief overhandigt aan Trump, geschreven door Kim Jong-un.

Twitter avatar CNN CNN Kim Jong Un sent a letter to Trump. It's huge. https://t.co/XvHmTq6NLL https://t.co/tTu9IaKF8d

Het is nog niet bekend wat er precies in staat, maar wat de Witte Huis-watchers al opviel is het formaat van het epistel. De witte envelop is ongeveer even groot als een opgevouwen krant. Heeft dat formaat een symbolische waarde? Amerikaanse media speculeren er lustig op los. Kim Jong-un zou voor de persoonlijk brief hebben gekozen als communicatiemiddel om extra gewicht te geven aan zijn beslissing in contact te komen met landen waarmee Noord-Korea traditioneel geen diplomatieke band heeft.

Trump: top met Kim Jong-un op 12 juni gaat door

De top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat in Singapore door op 12 juni. Dat heeft Trump vrijdag gezegd na een gesprek met de Noord-Koreaanse generaal en onderhandelaar Kim Yong-chol in het Witte Huis. Dat meldt persbureau Reuters.

BREAKING: President Trump says he will meet Kim Jong Un on June 12 in Singapore. https://t.co/be2oFTq5tQ pic.twitter.com/3aHbnF0lps

— The Situation Room (@CNNSitRoom) 1 juni 2018

In totaal spraken Kim en Trump ruim vijf kwartier in het Oval Office, die begon met het overhandigen van een brief van Kim Jong-un gericht aan Trump. Volgens Trump is Pyongyang serieus van plan haar kernwapenprogramma te ontmantelen. "Ik denk dat het een heel succesvol, uiteindelijk heel succesvol proces zal zijn", aldus de president.

Lees hier het hele artikel: Trump: top met Kim Jong-un op 12 juni gaat door

'Alsnog Amerikaanse staalheffingen voor EU'

De regering-Trump gaat alsnog importheffingen invoeren op Europees staal en aluminium omdat de Europese Unie niet de verlangde concessies wil doen. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Twee anonieme bronnen bevestigen tegenover Reuters dat de beslissing waarschijnlijk donderdag wordt bekendgemaakt.

President Trump voerde in maart importheffingen in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. De EU, Canada, Mexico, Brazilië, Australië en Argentinië kregen daarvan een voorlopige vrijstelling. Met een aantal landen wisten de VS aparte regelingen te treffen. Vrijdag loopt de voorlopige vrijstelling voor de EU af.

Lees ook: EU wacht op Trump: komen er staalheffingen?

Waarschijnlijk zal Brussel reageren met tegenmaatregelen. De Europese Commissie, verantwoordelijk voor het handelsbeleid van de 28 lidstaten, vindt dat EU vrijgesteld dient te worden omdat de unie niet verantwoordelijk zou zijn voor het wereldwijde overschot. Dat zou voornamelijk de schuld zijn van China. President Trump zegt dat hij met de maatregelen de Amerikaanse industrie wil beschermen.

De Commissie heeft al gezegd dat ze heffingen in zal gaan voeren op 2,8 miljard euro aan Amerikaanse export, waaronder pindakaas, bourbon, motorfietsen en spijkerbroeken. De staal- en aluminiumexport van de EU naar de VS is jaarlijks goed voor zo'n 6,4 miljard euro.

Witte Huis: 12 juni toch streefdatum nucleaire top

Het topoverleg tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea gaat waarschijnlijk toch op 12 juni door. Dat heeft persvoorlichter Sarah Huckabee Sanders woensdag tijdens een persbijeenkomst gezegd, aldus Reuters. De onderhandelingen met Noord-Korea woensdag verliepen goed en de gesprekken worden wat Washington betreft voortgezet.

Topfunctionaris en vertrouweling van de Noord-Koreaanse leider, Kim Yong-chol, brengt deze week een zeldzaam bezoek aan de VS. Nog deze week gaat hij rond de tafel met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Dat bevestigde het Witte Huis. Het is de eerste keer sinds 2000 dat dergelijke hooggeplaatsten van beide landen direct met elkaar overleggen.

Lees ook: Noord-Korea blijft bereid te praten

Amper een week geleden zei de Amerikaanse president Trump de top met Kim Jong-un nog af omdat het "ongepast" zou zijn om het overleg te laten doorgaan. Dit zei hij naar aanleiding van de “openlijke vijandigheid” van de Noord-Koreaanse leider. Daarop liet Noord-Korea weten de VS "meer tijd en ruimte" te zullen geven. Zaterdag kwam Trump op zijn eerdere brief aan Kim terug en zei hij toch weer "constructieve gesprekken" met Noord-Korea te voeren.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Een nieuwe week met een nieuw blog. Hier kunt u alle laatste ontwikkelingen volgen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier ons vorige blog terug