Reportage

Spijtoptant Arjan G. krijgt zwaarste eis: bijna 5 jaar cel

Vestia-proces Niet hoofdverdachte Marcel de V., maar ‘klokkenluider’ Arjan G. moet van justitie het langst boeten voor zijn rol in het Vestia-schandaal.

Niet hoofdverdachte Marcel de V., de oud-kasbeheerder van woningcorporatie Vestia, maar de man die zichzelf aangaf, Arjan G., kreeg de zwaarste strafeis.
Niet hoofdverdachte Marcel de V., de oud-kasbeheerder van woningcorporatie Vestia, maar de man die zichzelf aangaf, Arjan G., kreeg de zwaarste strafeis. David van Dam

„Toekomstige inkeerders, veel succes”, zei Arjan G. woensdag cynisch toen hij vier jaar en negen maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen zich had horen eisen in het Vestia-proces. Hoewel tussenpersoon Arjan G. zichzelf in 2012 heeft aangegeven, met justitie en de woningcorporatie heeft meegewerkt, omkoping heeft bekend en spijt heeft betuigd, kreeg hijde zwaarste strafeis.

Zijn moeder kwam bij hem staan, gaf hem een kus en een omhelzing. Toen kwamen de tranen.

Tegen de andere hoofdverdachte, oud-kasbeheerder Marcel de V. van Vestia, eiste justitie vier jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Volgens het Openbaar Ministerie is er „wettig en overtuigend” bewijs dat Marcel de V. en Arjan G. zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping, witwassen, oplichting en fraude. Als tussenpersoon van FIFA Finance verdiende Arjan G. in enkele jaren tot 2010 in totaal 20 miljoen euro aan commissie op derivatencontracten (renteverzekeringen). Hij gaf daarvan stiekem de helft aan kasbeheerder Marcel de V., die zijn zakenrelatie met Arjan G. en FIFA Finance en de doorbetalingen verzweeg voor Vestia.

Klokkenluider

Marcel de V. speculeerde op grote schaal en sloot in totaal voor 23 miljard euro aan derivaten af. Toen Vestia bijna omviel en het derivatenschandaal begin 2012 in de media uitlekte, gaf Arjan G. zich zwaar depressief aan bij justitie. Twee jaar later kreeg hij bijna de status van ‘klokkenluider’ door zijn openhartige getuigenis bij de parlementaire enquête naar woningcorporaties. Met Vestia heeft hij recent geschikt om zijn vermogen over te dragen.

Voor het OM liggen de zaken anders. Niet alleen kasbeheerder Marcel de V., maar ook tussenpersoon Arjan G. had zijn rol en zijn doorbetalingen sowieso bij Vestia moeten melden, zei officier van justitie Annig Rogaar. „Hij weet dat er een wettelijke verplichting bestaat die met voeten werd getreden.”

Lees ook deze reconstructie over wat er misging bij Vestia: hoe smeergeld leidde tot systeemfalen

In ruil voor zijn medewerking met het OM is de strafeis tegen Arjan G. wel met een half jaar verlaagd, zei de andere officier Martine Dontje. Maar er zitten justitie twee dingen dwars. Ze sprak van een „halve bekentenis”.

Ten eerste heeft Arjan G. vanaf 2012 bij de FIOD wel verklaringen afgelegd over Marcel de V., maar hij verzweeg dat hij met zijn FIFA-compagnon Leroy van D. ook steekpenningen gaf aan twee anderen – al gaat het hierbij niet om vele miljoenen.

Oud-Fortis-bankier Jako G., die voor FIFA wilde komen werken, zou zo 53.000 euro hebben gekregen. En de externe financieel adviseur Jan-Hein G. van woningcorporaties Portaal (Utrecht) en De Woonplaats (Enschede) kreeg in totaal 7,5 ton, zegt het OM. Portaal en De Woonplaats claimen nu in het strafproces die 7,5 ton en justitie schaarde zich woensdag achter hun eis.

Lees ook: Vestia heeft geschikt met Arjan G.

Wat justitie ten tweede dwarszit, is dat Arjan G. eerst zijn geld veilig probeerde te stellen, voordat hij zichzelf aangaf bij justitie. Met hulp van zijn 73-jarige vader Ad G. stalde hij onder meer drie miljoen op twee Zwitserse bankrekeningen: één op naam van zichzelf en één op naam van zijn toenmalige vrouw Pascal van W. Eerder heeft Arjan G. 3,4 miljoen euro dividend aan zichzelf uitgekeerd, en met 1,3 miljoen euro daarvan de hypotheek op hun villa in Blaricum afgelost. De villa werd daarna op naam van zijn vrouw gezet.

Dat ziet het OM als witwassen en de familie van Arjan G. is medeplichtig. Ad G. en Pascal van W. konden weten dat het ging om crimineel geld, zegt justitie. Officier Dontje zei dat ze zich kon voorstellen dat een vader zijn zoon in nood wil helpen, maar niet met strafbare handelingen: de eis tegen vader Ad G. is 7,5 maanden celstraf. Voordat ze in tranen uitbarstte, hoorde Pascal van W. vijf maanden cel tegen zich eisen. Er is rekening mee gehouden dat zij en Arjan G. twee zoons te verzorgen hebben, zei officier Dontje.

Wat verder meeweegt in de fikse strafeis tegen Arjan G. is dat het OM hem schuldig acht aan belastingfraude. De steekpenningen die hij aan Marcel de V. betaalde, heeft hij als ‘inkoopkosten’ afgetrokken van de vennootschapsbelasting die hij moest betalen – en dat is ontduiking. Ondanks dat hij zichzelf heeft aangegeven, ziet justitie hem niet als een fiscale ‘inkeerder’. Arjan G. zweeg bij de eerste FIOD-verhoren ook over zijn verkeerde belastingaangiften en heeft zelf ook geen verbeterde aangifte meer ingediend.

Media-aandacht

De vele media-aandacht voor de omvangrijke Vestia-affaire was volgens justitie gerechtvaardigd en ook geen reden voor strafvermindering voor de verdachten. Het gíng ergens over: de schade voor Vestia was 2,7 miljard, waaraan andere corporaties 675 miljoen euro bij hebben moeten dragen. Arjan G. heeft daarbij zelf een interview aan De Telegraaf gegeven en samen met een Volkskrant-journalist het boek De bekentenis (2015) over de zaak geschreven.

Waar justitie wél rekening mee heeft gehouden, is de lange duur tot het strafproces: zes jaar. Vestia is een complexe zaak over veel geld met veel partijen. Het heeft lang geduurd om buitenlandse bankiers te kunnen horen en rechtshulpverzoeken daartoe te doen, legde officier Dontje uit. De strafeis voor zowel Arjan G. als Marcel de V. zou daarom met 20 procent zijn gekort, en de eis tegen vader Ad G. met 15 procent.

„Dan krijg je 20 procent korting en een half jaartje omdat je jezelf hebt aangegeven en hebt meegewerkt”, mopperde Arjan G. na de strafeis in de hal van de rechtbank. „Je zou 50 procent verwachten, of 100.”

Al met al ziet justitie maar weinig verzachtende omstandigheden voor de verdachten in het Vestia-proces. Na het urenlange requisitoir was het binnen de rechtbank net zo drukkend als het buiten was. De strafzaak gaat deze en volgende week verder met pleidooien van de verdachten.