Schrijfster Erdogan wegens gezondheid niet in Amsterdam

Forum for European Culture De Turkse schrijfster Asli Erdogan zou in Amsterdam optreden op het forum Act for Democracy, maar haar gezondheid laat het niet toe.

De Turkse schrijver Asli Erdogan
De Turkse schrijver Asli Erdogan Foto Ozge Sebzeci

„Mijn gezondheid is enorm slecht”, schrijft Asli Erdogan. „De gevangenis en een nektrauma na een verkeersongeluk, hebben ertoe geleid dat er schade is aan mijn ruggengraat waardoor verlammingsverschijnselen zijn ontstaan. De laatste twee weken heb ik mijn nek niet meer omhoog kunnen houden. Ik wil de wereld nog één keer laten weten welke permanente schade is toegebracht door een onrechtvaardige arrestatie. Ik stap ermee naar een internationaal gerechtshof”

Met dit bericht zegde de schrijver Asli Erdogan afgelopen maandag haar optreden in cultureel centrum De Balie af. Het was de bedoeling dat ze donderdag aanwezig zou zijn bij de aftrap van het Forum for European Culture – Act for Democracy, dat van 31 mei tot 4 juni plaatsvindt. Begin mei was Erdogan een van de winnaars van de Prinses Margriet Cultuurprijs, maar werd toen vertegenwoordigd door haar Franse uitgever.

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, vindt het typerend voor het onderwerp dat Erdogan moet afzeggen om wat haar is aangedaan in de gevangenis. „Sinds vrijdag is ze aan het verslechteren. Ze wordt zeer binnenkort geopereerd. Vanuit De Balie zullen we haar ondersteunen mocht deze zaak voorkomen.”

Dat met het rondsturen van een persbericht over Erdogans afzeggen haar werk politieker wordt dan haar romans in feite zijn, vindt Albrecht ook, „maar laten we wel wezen, dat ze Turkije heeft moeten verlaten en nu in Duitsland woont, dat is al politiek.”

Lees ook het interview met Asli Erdogan over de „kafkaëkse” gang van zaken rond haar proces in Turkije: ‘Ik de Turkse staat vernietigen? Ik ben schrijver, geen terrorist’