Moord op Russische journalist Babtsjenko in scène gezet

Dinsdag werd gemeld dat de journalist in Kiev was doodgeschoten. Nu blijkt dat de Oekraïense geheime dienst zijn dood in scène heeft gezet om een huurmoordenaar in de val te lokken.

Foto Valentyn Ogirenko/ Reuters

De bekende Russische journalist Arkady Babtsjenko, over wie dinsdag werd gemeld dat hij was doodgeschoten in Kiev, blijkt toch niet te zijn vermoord. Hij verscheen woensdag op een persconferentie in zijn woonplaats Kiev om te vertellen dat de Oekraïense geheime dienst SBU zijn dood in scène heeft gezet. De dienst deed dat om een huurmoordenaar in de val te lokken.

De 41-jarige journalist die in 2017 zijn vaderland ontvluchtte, bedankte de SBU en verontschuldigde zich dat deze actie nodig was. In Rusland, Oekraïne en in vele andere delen van de wereld werd dinsdag verslagen gereageerd op zijn overlijden.

Twitter avatar ASLuhn Alec Luhn Arkady Babchenko is actually alive, the whole death thing was actually a special operation to catch those plotting to kill him, he says at a press conference. Wow. Only in Ukraine https://t.co/hwvDfGdyJs https://t.co/W1R98JQqSA

‘Russische poging om Babtsjenko te vermoorden’

De Oekraïense politie verklaarde dinsdag dat Babtsjenko bij zijn woning in zijn rug was geschoten. Zijn vrouw vond hem ogenschijnlijk in een plas bloed, waarna hij zou zijn overleden op weg naar het ziekenhuis. In tranen vertelde Babtsjenko tijdens de persconferentie dat dit verhaal naar buiten moest worden gebracht.

“Het spijt mij enorm, maar er was geen andere manier om dit te doen. Ik wil vooral mijn excuses aanbieden aan mijn vrouw voor de hel die zij heeft doorstaan”.

De Oekraïense geheime dienst SBU ontving informatie over een moordcomplot tegen de journalist, een bekende criticus van het Kremlin. Het hoofd van de SBU liet tijdens de persconferentie weten dat zij een Oekraïens burger hebben aangehouden die 40.000 dollar had ontvangen van de Russische geheime dienst om Babtsjenko te vermoorden. Het kostte de SBU twee maanden om deze operatie voor te bereiden.

De Oekraïense president Petro Porosjenko complimenteerde op Twitter de operatie van de Oekraïense geheime dienst en beloofde Babtsjenko en zijn familie bescherming tegen de “Russische aggressie”.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко Вітаю @servicessu з блискучою операцією зі збереження життя російському журналістові Аркадію Бабченку. Українські правоохоронні органи з кожним днем стають сильнішими у протидії російській агресії. Навряд чи Москва заспокоїться - доручив надати Аркадієві та його родині охорону https://t.co/y9rwNukt1j

Russische reactie

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie verheugd te zijn dat Babtsjenko in leven is, maar voegt eraan toe dat Oekraïne dit verhaal gebruikt voor propagandadoeleinden.