Quinsy Gario

Boetes voor dreigberichten aan anti-Zwarte Piet-activist

Drie mannen die via Facebook anti-Zwarte Piet-activist Quinsy Gario hebben bedreigd, is door de Amsterdamse rechtbank 200 euro boete opgelegd. Tegen hen waren boetes van 200, 250 en 300 euro geëist. Voor één bedreiger is de boete voor de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De mannen stuurden berichten naar Gario via Facebook. Daarin stond onder meer dat hij „afgeschoten” moest worden. Eén verdachte bekende, en betuigde spijt tijdens de behandeling van de rechtszaak. De twee anderen beweerden dat hun Facebookaccounts waren gehackt toen de dreigteksten werden verstuurd. Gario, dichter en kunstenaar, ontving in 2014 achthonderd dreigberichten en beledigende teksten via Facebook. Justitie daagde uiteindelijk vier verdachten; een moet nog voorkomen. (NRC)