Politie schiet man neer na dreiging met bijl

De man stond op een balkon van een Schiedamse woning met het wapen. Over zijn motief is nog niets bekend.

Foto Ginopress/ANP

De politie Rotterdam heeft woensdag een man neergeschoten die in Schiedam met een bijl dreigde. Daarop ontstond een vechtpartij met een arrestatieteam waarbij de verdachte een politiehond zwaar mishandelde. Behalve de man vielen er geen gewonden.

De man zou op een balkon hebben gestaan met het wapen en ‘Allahu Akbar’ hebben geroepen. Dit meldt de politie op basis van getuigenverklaringen die nog worden onderzocht. Daarop probeerden onderhandelaars van de politie vanaf de straat om hem te kalmeren. Toen dit niet lukte, besloot een arrestatieteam het pand binnen te gaan. Daar viel de man enkele agenten aan waarop een vechtpartij ontstond. Tevens werden een taser (een stroomstootwapen) en politiehond ingezet. Het dier raakte ernstig gewond bij de inval en overleefde de aanval niet.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Agenten probeerden hem te kalmeren. Lukte niet. Onderhandelaar ingezet, maar lukte ook hem niet contact te maken. Toen arrestatieteam naar binnen. Man viel agenten aan. Werd vechtpartij. Man neergeschoten. https://t.co/4iQQoCbJQF

Hulpinstanties

Het gaat om een 26-jarige man die bij zijn vader in Schiedam woont, aldus een woordvoerder van de burgemeester van Schiedam woensdagavond. De man is oorspronkelijk afkomstig uit Syrië, aldus de gemeente. Over de mentale en fysieke toestand van de verdachte is nog weinig bekendgemaakt. Wel was de man bekend bij verschillende hulpinstanties, zo bericht ANP. Volgens de gemeente was er sprake van “een escalatie” die hulpinstanties niet zagen aankomen. Over het motief heeft de politie nog niets bekendgemaakt. Dit wordt de komende tijd onderzocht, waarbij terreur niet wordt uitgesloten.