Justitie ziet aanwijzingen voor terrorisme in Luik

Eerder op woensdag werd bekend dat Benjamin Herman ook de hoofdverdachte is van een andere moord, die maandagavond is gepleegd.

Politie-agenten bewaken het afgezette gebied waar de schietpartij plaatsvond.
Politie-agenten bewaken het afgezette gebied waar de schietpartij plaatsvond. Foto Geert vanden Wijngaert/AP

De schietpartij in Luik “zou een terroristische aanslag kunnen zijn”, maakt het Belgische federaal parket woensdag bekend. De aanvallen worden behandeld als “terroristische moord en poging tot terroristische moord”. Volgens een verklaring, voorgelezen bij een persconferentie, lijkt de modus operandi van de dader, Benjamin Herman, op de werkwijze die terroristische organisaties prediken op het internet.

Ook riep hij meerdere malen “allahoe akbar” (God is groot), een kreet die vaker wordt uitgesproken tijdens terroristische aanslagen. Bovendien blijkt uit gegevens van de federale politie dat Herman “in contact stond met geradicaliseerde personen”. Wat dit contact inhield, is onduidelijk. Het parket is er nog niet zeker van dat er sprake is van terrorisme. Een woordvoerder van het parket laat weten aan NRC:

“We hebben de zaak in behandeling genomen met het vermoeden van terroristische moord. Het is niet omdat iemand allahoe akbar roept, dat het een terroristische aanval is.”

Nacht voor vermoedelijke aanslag ook moord

Benjamin Herman schoot dinsdag drie mensen dood in de Belgische plaats Luik, onder wie twee agenten. Hierna verstopte hij zich enige tijd in een middelbare school, waar hij een medewerkster gijzelde. Toen hij het gebouw al schietend verliet riep hij opnieuw “allahoe akbar”. Hierna werd hij doodgeschoten door een agent.

Eerder woensdag werd bekend dat Herman de nacht voor de vermoedelijke aanslag in Luik hoogstwaarschijnlijk ook al een moord pleegde. Dat maakte de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bekend tijdens een uitzending van de Franstalige zender RTL. Het slachtoffer was Michael Wilmet, met wie Herman eerder in de gevangenis zat.

Herman stond in rapporten van Staatsveiligheid. Toch kon hij drie mensen doden.

Wilmet werd in de nacht van maandag op dinsdag vermoord in het plaatsje Òn, in de gemeente Marche-en-Famenne, ruim vijftig kilometer onder Luik. Het is nog onduidelijk hoe Wilmet om het leven is gebracht. Volgens Het Nieuwsblad moet de autopsie nog uitwijzen of hij dood is geschoten, of dat zijn hoofd is ingeslagen.

Herman is “zeer waarschijnlijk” de dader en geldt als hoofdverdachte in het onderzoek naar de moord op Wilmet. Ook wordt nog onderzocht of de moord in Marche-en-Famenne invloed had op de schietpartij van dinsdag. Volgens Jambon bestaat er waarschijnlijk een verband.

“Herman had geen vooruitzichten meer in onze maatschappij, omdat hij al een moord had gepleegd. De psychologie van die man roept vele vragen op.”

Herman schoot twee agenten en een voorbijganger in een auto dood. Hij was penitentiair verlof.

Speculaties over radicalisering

Dinsdag werd al gespeculeerd over de betrokkenheid van Herman bij de moord op zijn ex-medegevangene. De mannen zouden elkaar kennen uit het drugsmilieu.

Herman zat tot maandag vast in een gevangenis in Marche-en-Famenne, voor relatief kleine vergrijpen. Maandagavond verliet hij de gevangenis voor een verlof, dat tot dinsdagavond had moeten duren. Volgens Belgische media is hij tijdens zijn verblijf geradicaliseerd. Jambon zei dinsdag dat Herman zich inderdaad had bekeerd tot de islam, maar dat het te voorbarig was om te stellen dat hij geradicaliseerd is.

Het federaal parket zei woensdag niet meer dan dat Herman in contact was met geradicaliseerde personen. Onderzocht wordt of hij alleen werkte en of hij banden heeft met terreurgroep Islamitische Staat.

Marche-en-Famenne ligt zo’n vijftig kilometer onder Luik.

Correctie (30 mei 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Michael Wilmet was doodgeschoten. De doodsoorzaak van Wilmet is nog niet bevestigd. Hierboven is dat aangepast.