megafusie

Ook de VS geven toestemming voor overname Monsanto

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten gaven dinsdag toestemming voor de overname van het Amerikaanse zaadveredelingsbedrijf Monsanto door zijn Duitse branchegenoot Bayer – een deal ter waarde van 66 miljard dollar (59 miljard euro). Nu moeten enkel Canada en Mexico nog akkoord gaan. Eerder dit jaar gaf de Europese Commissie onder voorwaarden al haar goedkeuring. Beide bedrijven moeten voor in totaal 6 miljard euro aan onderdelen afstoten om te voorkomen dat ze een te sterke positie krijgen op de markt voor zaden en pesticiden. De VS vinden dat er voor 9 miljard dollar (7,7 miljard euro) afgestoten moet worden. Bayer beloofde eerder al onder meer de katoen-, sojabonen- en groentezadenactiviteiten te verkopen. Met concurrent BASF is al een akkoord daarover. (NRC)