Jirí Kylián benoemd tot lid Académie des Beaux-Arts

Dans De in Nederland wonende choreograaf Jirí Kylián is lid geworden van de Franse Académie dex Beaux-Arts. Binnen die academie is na meer dan 200 jaar en afdeling voor dans opgericht.

Jiri Kylian.
Jiri Kylian. Foto Martijn Beekman/ ANP

De Tsjechisch-Nederlandse choreograaf Jirí Kylián (71) is benoemd tot geassocieerd internationaal lid van de eerbiedwaardige Franse Académie dex Beaux-Arts. Dit genootschap maakt, samen met vier andere Académies, deel uit van het Institut de France.

Samenhangend met Kyliáns benoeming is dinsdag besloten tot oprichting van een choreografie-afdeling binnen de Académie des Beaux-Arts, die in 1816 werd opgericht door Lodewijk XVIII.

In een persoonlijke schriftelijke reactie toont de sinds meer dan veertig jaar in De Haag wonende Kylián zich zeer verheugd: „Onnodig te zeggen dat ik zeer vereerd ben met deze prestigieuze erkenning, maar ik ben even blij voor alle dansers, docenten en choreografen, want ik zie deze benoeming ook als een erkenning van onze vaak genegeerde kunstvorm.”

Kylián, wiens choreografieën door onder andere het Ballet van de Opéra van Parijs worden gedanst, treedt toe tot een illuster gezelschap. Andere internationale leden van de Académie, die onder andere de jury vormt voor de Franse Prix de Rome, zijn bijvoorbeeld filmregisseurs Woody Allen en Andrezj Wajda en dirigent Seiji Ozawa.

Lees het profiel van Jirí Kylián die gevormd werd in Praag waar licht en donker, en leven en dood dicht bij elkaar liggen: Scheppen tussen schoonheid en verschrikking

Tot op heden was de dans niet als zelfstandige discipline vertegenwoordigd binnen de Académie. De enige twee persoonlijkheden uit de danswereld die eerder een zetel bekleedden, de Franse grootheden Maurice Béjart en Marcel Marceau, waren zogeheten membres libres.

De Académie, gevestigd te Parijs, bestaat uit 59 leden; niet alleen scheppende en uitvoerende kunstenaars, maar ook personen die de kunst in zijn algemeenheid ondersteunen. Het genootschap stimuleert de kunsten door middel van concoursen, prijzen, beurzen en subsidies. Daarnaast adviseert het de Franse overheid.