Israël beschiet 25 militaire doelen na grootschalige Palestijnse aanval

Het Israëlische leger reageert op de “zwaarste aanval sinds 2014” die Hamas en Islamitische Jihad dinsdag uitvoerden. Drie Israëliërs raakten toen lichtgewond.

Een rookpluim na een eerdere Israëlische aanval in de Gazastrook.
Een rookpluim na een eerdere Israëlische aanval in de Gazastrook. Foto Thomas Coex/AFP

Het Israëlische leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 25 militaire doelen van Hamas in de Gazastrook beschoten, maakte een woordvoerder bekend. De aanval is een antwoord op “de zware aanvallen die zijn uitgevoerd tegen Israëlische burgers”. Palestijnse strijders voerden dinsdag een aanval uit waarbij drie Israëlische soldaten lichtgewond raakten.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Moments ago, IAF fighter jets, attack helicopters, and aircraft struck 25 military targets belonging to the Hamas terror organization in the Gaza Strip

Volgens de woordvoerder van het Israëlische leger zijn verschillende doelen beschoten, waaronder een fabriek voor raketten, loodsen waar drones worden opgeslagen en trainingskampen. De aanval moet de strijders van Hamas duidelijk maken dat het Israëlische leger “krachtig en vastbesloten” zal blijven reageren op “terroristische activiteiten”. Volgens het leger handelt Hamas niet in het belang van de inwoners van Gaza.

‘Dichtbij een oorlog’

Palestijnse strijders voerden dinsdag hun zwaarste aanval op Israël sinds 2014 uit. Meer dan vijftig mortiergranaten en raketten werden afgevuurd. Het Israëlische luchtafweersysteem kon er een aantal tegenhouden, andere projectielen kwamen in verlaten gebied terecht. Drie Israëlische militairen liepen lichte verwondingen op.

Israël reageerde vrijwel meteen door aanvallen op meer dan 35 doelen van gewapende groepen in Gaza uit te voeren, volgens het leger “de grootste vergeldingsacties” sinds de zeven weken durende Gaza-oorlog vier jaar geleden. De minister van Inlichtingen Israel Katz zei dat Israël dinsdag “het dichtstbij een oorlog” was sinds jaren.

‘Antwoord op agressie Israël’

De Palestijnse aanval van dinsdag is opgeëist door zowel Hamas als Islamitische Jihad. Zij brachten een zeldzame gezamenlijke verklaring uit, waarin de aanvallen werden beschreven als “een antwoord op de agressie van Israël”. Omdat het Israëlische leger Hamas verantwoordelijk stelt voor alle “activiteiten van de Gazastrook”, waren de doelen van dinsdagnacht alleen van deze groepering.

Twitter avatar HamasInfoEn Hamas Movement The Palestinian resistance’s response to the Israeli aggression this morning comes within the framework of our right to defend our people and respond to the murder and assassination of innocent Palestinian civilians and resistance fighters by the Israeli Occupation

Er is nog niets bekend over doden aan de Palestijnse kant. Sinds eind maart kwamen zeker 122 Palestijnen om het leven bij demonstraties aan de grens tussen Gaza en Israël. De meesten werden doodgeschoten door Israëlische scherpschutters.