Hagel, regen, onweer en wateroverlast

Code Oranje Het KNMI kondigde code oranje af voor bijna het hele land. In de tweede helft van de avond namen de buien vanuit het zuiden af.

Foto Merlin Daleman

Zware regen- en hagelbuien hebben dinsdag vanaf het eind van de middag voor veel wateroverlast gezorgd in grote delen van Nederland. Het onweer trok vanuit het oosten over het land en richtte met name in de regio Rotterdam behoorlijk wat schade aan. In het Gelderse Terwolde raakte een man gewond toen een boom op zijn huis viel. Het KNMI gaf voor bijna heel Nederland de code oranje af.

Een deel van de snelwegen rond Rotterdam kwam aan het eind van de dag blank te staan door heftige regenval. Op de A20 werd een aantal rijbanen afgesloten. Ook in Ridderkerk en Hellevoetsluis stonden straten onder water en op de A20 was de verbindingsweg naar de A13 bij knooppunt Kleinpolderplein afgesloten, meldde Rijkswaterstaat.

Eind van de middag vond in Utrecht een zware hagelbui plaats met hagelstenen zo groot als golfballen. In het begin van de avond werd in Rotterdam een windstoot van 74 kilometer per uur gemeten. In Zuid-Limburg, dat vorige week nog flinke wateroverlast had, viel het noodweer dit keer juist mee, aldus De Limburger.

Code oranje

Het KNMI verwachtte voor een groot deel van de avond nog zware regenval. Volgens de meteorologen zou plaatselijk per uur bijna net zo veel regen vallen (50 millimeter) als er normaal gesproken in de hele maand mei (61 millimeter). Ook zouden lokaal hagelstenen vallen met een doorsnee van twee tot vier centimeter en was er kans op zware windstoten.

De waarschuwing code oranje werd dinsdagochtend voor Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg afgegeven. ’s Middags werd deze uitgebreid voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. In het begin van de avond kwamen daar Overijssel, Groningen en Drenthe bij.

Bij code oranje is de kans op schade of letsel groot en waarschuwt het KNMI om daarop voorbereid te zijn. Bij code geel vraagt het KNMI extra op te letten voor gevaarlijk weer, met name onderweg.

Volgens het KNMI zouden de buien vanuit het zuiden in de loop van avond weer afnemen en zou het het op veel plaatsen weer droog worden.

Avondvierdaagse afgelast

Op veel plaatsen werd dinsdag de avondvierdaagse afgelast, onder meer in Utrecht en Enschede en zuidelijk Zuid-Holland. Dat was ook het geval in onder anderen Berg en Dal, Ermelo, Lunteren, Rhenen, Hoogland, Woudenberg, Bunnik, Baarn, Hengelo en Nieuwleusen.

Deze woensdag worden opnieuw (onweers-)buien met hagel en windstoten verwacht.