In beeld

Geen avondvierdaagse zonder snoep én regen

Op honderden plekken in Nederland wordt deze week de avondvierdaagse gelopen. Honderdduizenden kinderen lopen daarbij elke avond 5, 10 of 15 kilometer. Tochten werden dinsdagavond vanwege verwacht noodweer afgelast. Zo niet in Breda, waar fotograaf Merlin Daleman een stukje meeliep bij drie verschillende vierdaagsen.

Eind mei vinden door heel Nederland traditioneel honderden Avondvierdaagsen plaats. Ook in Breda lopen deze week op verschillende plekken kinderen 's avonds een afstand van 5 of 10 kilometer.
Foto: Merlin Daleman
Hoeveel avondvierdaagsen er precies worden georganiseerd is niet bekend, maar bij de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) zijn bijna 600 edities aangemeld.
Foto: Merlin Daleman
Volgens de KWBN lopen jaarlijks zo'n 500.000 kinderen de avondvierdaagse, plus nog een flink aantal ouders en andere begeleiders.
Foto: Merlin Daleman
Het idee van het lopen van een vierdaagse in de avonduren ontstond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Begin twintigste eeuw werden wandelmarsen al populair, pas later gingen ook specifiek kinderen meedoen en werd gestart vanaf basisscholen.
Foto: Merlin Daleman
Foto: Merlin Daleman
Foto: Merlin Daleman?
Voor veel kinderen betekent de avondvierdaagse ook vooral: snoep. Enkele jaren geleden uitte de GGD Zuid-Holland kritiek op de hoeveelheden snoep die kinderen tijdens het lopen krijgen. De gemeente Doesburg probeerde dit jaar de avondvierdaagse 'snoepvrij' te krijgen.
Foto: Merlin Daleman
Foto: Merlin Daleman
Foto: Merlin Daleman
Veel hangt af van het weer tijdens de avondvierdaagse. Eind mei kan het zowel uitputtend heet, als onaangenaam koud zijn. Onweersbuien dreigen dit jaar het wandelfeest te verpesten. Op talloze plekken in Nederland werd het evenement dinsdagavond afgelast vanwege Code Oranje.
Foto: Merlin Daleman
Foto: Merlin Daleman