Gaza

Israël raakt Hamas-doelen na grote Palestijnse aanval

Het Israëlische leger heeft dinsdagnacht 25 militaire doelen van Hamas in de Gazastrook beschoten, zo maakte een legerwoordvoerder bekend. De aanval is een antwoord op „de zware aanvallen die zijn uitgevoerd tegen Israëlische burgers”. Israël reageerde door aanvallen op meer dan 35 doelen van gewapende groepen in Gaza uit te voeren, volgens het leger „de grootste vergeldingsacties” sinds de zeven weken durende Gaza-oorlog in 2014. De Israëlische minister van Inlichtingen zei dat Israël dinsdag „het dichtstbij een oorlog” was sinds jaren. Palestijnse strijders voerden dinsdag hun zwaarste aanval op Israël sinds 2014 uit. Ruim vijftig mortiergranaten en raketten werden afgevuurd, drie Israëlische militairen raakten licht gewond. De Palestijnse aanval is opgeëist door zowel Hamas als Islamitische Jihad. Zij brachten een zeldzame gezamenlijke verklaring uit, waarin de aanvallen werden beschreven als „een antwoord op de agressie van Israël”. Aangezien het Israëlische leger Hamas verantwoordelijk stelt voor alle „activiteiten van de Gazastrook”, waren de doelen van dinsdagnacht alleen van deze groepering. Er was woensdagochtend nog niets bekend over doden aan de Palestijnse kant. De meesten werden doodgeschoten door Israëlische scherpschutters. Sinds eind maart kwamen 116 Palestijnen om het leven bij demonstraties aan de grens tussen Gaza en Israël. (NRC)