Necrologie

Doodop van begraven van zijn vrienden - nu zelf vermoord

Arkadi Babtsjenko (1977-2018)

„Ik ben doodop van het begraven van mijn vrienden. Iedere keer is het hetzelfde. Een bloedige, eindeloze reeks doden”. Het waren de woorden die de Russische journalist Arkadi Babtsjenko schreef na de moord op zijn goede vriend, de journalist Pavel Sjeremet, die in de zomer van 2016 in Kiev door een autobom om het leven kwam.

Twee jaar later kwam Babtsjenko zelf aan de beurt: dinsdagavond werd de beroemde Russische oorlogsjournalist en schrijver vermoord in zijn woning in Kiev, waar hij woonde sinds zijn vlucht uit Rusland begin 2017. Zijn vrouw Olga, die in de badkamer was, vond hem bij de voordeur met drie schotwonden in zijn rug. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. De Oekraïense premier Vasili Groisman legde de schuld bij Rusland. „Ik ben er zeker van dat het totalitaire Russische machine hem zijn eerlijkheid en principes niet heeft vergeven”.

De 41-jarige Babtsjenko was een beroemdheid binnen de Russische journalistiek en een uitgesproken kritische stem tegen de Russische regering. Voor zijn journalistieke carrière vocht hij in de jaren 90 als soldaat in het Russische leger in de twee Tsjetsjeense oorlogen. Na het leger ging hij werken als correspondent voor de Russische krant Moskovski Komsomolets en later voor onafhankelijke media, als Novaja Gazeta.

De laatste jaren werkte hij binnen zijn project ‘Journalist zonder Tussenpersonen’, waarmee hij zijn gezin met zes aangenomen kinderen probeerde te bedruipen. Babtsjenko werd ook als auteur gevierd: hij won verschillende prijzen met non-fictieboeken over zijn oorlogservaringen.

Babtsjenko uitte de laatste jaren harde kritiek op de Russische militaire agressie in Oekraïne en Syrië en deelde zijn ongezouten meningen vaak direct op sociale media.

Eind 2016 werd hij het slachtoffer van een politieke hetze in Rusland na een post op zijn Facebookpagina naar aanleiding van de crash van een Russisch toestel op weg naar Syrië, met aan boord het beroemde Alexandrov-koor. In zijn post vroeg hij aandacht voor de Russische bombardementen in Syrië.

Hij kreeg een golf van haat over zich heen van Russische staatsmedia die hem landverrader noemden. Hij vluchtte naar Praag en later Kiev. In zijn laatste post van dinsdag schreef hij hoe hij precies vier jaar geleden in de Oekraïense oorlog aan de dood ontsnapte. „Ik had geluk”, schreef hij. „Dat bleek een tweede geboorte”.