Coalitieakkoord

GroenLinks en D66 opnieuw in college Utrecht, ditmaal met ChristenUnie

GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben dinsdagavond in Utrecht een akkoord bereikt om samen het nieuwe college te vormen. Komende vrijdag presenteren ze het coalitieakkoord en hun wethouders. Dat Groenlinks en D66 samen het college zouden vormen stond van tevoren min of meer vast. De ‘ruggegraat’ van het Utrechtse stadbestuur, zoals de twee zichzelf graag noemen, zat ook in de voorbije raadsperiode in het college, gesteund door 22 van de 45 zetels in de raad. In de vorige raadsperiode was D66 de grootste partij in Utrecht, met 13 zetels, en GroenLinks de tweede met 9. GroenLinks heeft er ditmaal 12, terwijl D66 is gezakt naar 10 zetels. In het vorige college hadden ook VVD en SP zitting. Ditmaal is de meerderheid gegarandeerd door de twee zetels van de ChristenUnie. Lot van Hooijdonk van GroenLinks, die in het vorige college wethouder van verkeer was en ook nu wethouder wordt, liet al weten miljarden te willen uitgeven aan het openbaar vervoer. Zo wenst Utrecht een extra intercitystation. Auto’s zullen meer uit de stad worden geweerd. (NRC)