In beeld

Wetenschap in slechte stockfotografie

Wetenschappers lachen op Twitter om het potsierlijke en soms tenenkrommende beeld dat stockfotografie van hen neerzet. 'Wetenschap is voornamelijk staren', schreef het Amerikaanse blad The Verge in reactie op de twitterrage onder de hashtag #BadStockPhotosOfMyJob. Het begon toen Nicole Paulk, hoogleraar biochemie en biofysica aan de universiteit van Californië, op Twitter verslag deed van haar zoektocht naar een geschikt plaatje voor een presentatie. Ze zocht argeloos naar een stockfoto van een wetenschapper en kwam toen uit op een man in laboratoriumjas die intens naar een blokje droogijs stond te staren dat hij tussen een pincet voor zich hield. “No one on the planet, even a dry ice scientist, would ever do this”, tweette Paulk. Nadat wetenschapsblogger Yvette d’Entremont er de hashtag #BadStockPhotosOfMyJob aanhing, volgden er een hele stroom over-the-top stockfoto's. Een verzameling:
Groepje wetenschappers onderzoekt een kip in het laboratorium. Blijkbaar doe je dat door gezamenlijk naar het dier te staren.
Foto iStock
Archeologe kust een schedel. Ze is kennelijk wild verliefd geworden op haar onderzoeksonderwerp, helaas is die van plastic.
Foto iStock
Een plantenziektekundige aan het werk. Wat mankeert de patiënt?
Foto iStock
Natuurkunde is sexy! Met de labjas open slaat de voltmeter maximaal uit.
Foto iStock
Zo gaat een entomoloog te werk, met vermetele blik en gewapend met een vlindernet, verzameldoosje en een camouflagetenue het veld in om insecten te vangen.
Foto Shutterstock
Wetenschapper controleert de kwaliteit van een komkommer. Het is de vraag of hij wel wat zal zien door de microscoop.
Foto iStock
Zo ziet een milieuramp er dus uit. Een milieuwetenschapper zit in vol tenue vertwijfeld op de uitgang van de lozingspijp.
Foto iStock
Een speleoloog in een grot onderzoekt een grote ijskegel.
Foto Shutterstock
Een archeoloog op zoek naar zeldzame stenen, zegt het meegeleverde bijschrift. Blijkbaar vind je die door met één oog door een kristal te kijken.
Foto Shutterstock
Een chemicus bestudeert met ernstige blik een erlenmeyer met bloed.
Foto iStock
De astronoom bestudeert de winterse sterrenhemel. Wel jammer dat de vrouw in kwestie door de verkeerde kant van de telescoop naar de grond staart.
Foto iStock
De medewerker van de technische ondersteuning. Het helpt kennelijk als je het probleem voor je kunt zien, wanneer iemand belt met een vraag over moeren en bouten.
Foto iStock