Man schiet twee agenten en voorbijganger dood in Luik

De dader is doodgeschoten. Het federaal parket behandelt de zaak als een terreurdaad.

Hulpverleners zijn ter plekke na de aanval.
Hulpverleners zijn ter plekke na de aanval. Foto John Thys/AFP

Een man in Luik heeft dinsdagochtend twee agenten en een voorbijganger doodgeschoten. Dit heeft de politie dinsdagmiddag bevestigd tijdens een persconferentie. De politie heeft de dader doodgeschoten, nadat hij het vuur opende op agenten. Vier van hen raakten gewond.

De dader viel rond 10.30 uur twee vrouwelijke agenten van achteren aan, ter hoogte van het café Aux Augustins. Hij was gewapend met een mes en wist vuurwapens afhandig te maken van de politiemensen, waarmee hij ze vervolgens doodschoot. Hierna vluchtte hij te voet en onderweg schoot hij een 22-jarige man dood die in de bijrijdersstoel van een auto zat.

De man vervolgde zijn pad naar de middelbare school Léonie de Waha. Hier gijzelde hij enige tijd een schoonmaakster. Toen politieagenten binnenkwamen opende hij opnieuw het vuur, waarna hij werd doodgeschoten. Volgens La Dernière Heure heeft de politie gezegd dat de dader “allahoe akbar” (God is groot) riep voor hij stierf.

‘B.H., geboren in 1987’

Over de identiteit van de dader liet de politie in eerste instantie niets los. Verschillende Belgische media meldden dat het ging om de 36-jarige Benjamin H., die maandag voor een kort verlof de gevangenis mocht verlaten. Hij zou in de gevangenis zitten wegens kleine vergrijpen zoals drugsdelicten en diefstal.

Na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheid, die om 16.30 uur was gepland onder leiding van premier Charles Michel, bevestigde het federaal parket dat de dader van de dodelijke schietpartij “B.H., geboren in 1987″ is, wat hem 30 of 31 jaar oud zou maken. Ook zei de Luikse politiechef Christian Beaupère dat de gedode politieagentes 45 en 53 jaar oud waren. De eerste was moeder van een 13-jarige tweeling, de tweede had een zoon van 25. De gedode voorbijganger zou dit jaar afstuderen.

Dader al veertien keer vrijgelaten

De dader mocht maandag de gevangenis verlaten met een penitentiair verlof, dat maximaal 36 uur kan duren, bevestigde de minister van Justitie Koen Geens op de Belgische Radio 1. Het was al de veertiende keer dat hij vrijkwam met een dergelijk verlof. Hij zat al sinds 2003 min of meer onafgebroken vast en zat momenteel een straf uit tot 2020. “Als het de voorbije dertien keer goed ging, gaat het de veertiende keer normaal gezien ook goed”, zei de minister, volgens De Morgen.

Belgische media melden echter dat Benjamin H. vorig jaar in de gevangenis van Lantin is geradicaliseerd. Daarom zou hij op de radar staan van Staatsveiligheid.

Het federaal parket behandelt de zaak als een terreurdaad. Het dreigingsniveau in het land blijft voorlopig onveranderd op niveau twee, zei een woordvoerder van de politie tijdens de persconferentie. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon volgt het crisiscentrum de aanval nauwlettend.

Premier en koning naar Luik

Willy Demeyer, de burgemeester van Luik, zegt dat alle leerlingen van de school waar de dader naar binnen ging in veiligheid zijn gebracht. De school zal nog zeker tot en met woensdag gesloten blijven. Demeyer kondigde aan dat de vlaggen in de stad halfstok worden gehangen, ook wil hij een minuut stilte houden voor de slachtoffers.

De bisschop van het bisdom van Luik, Jean-Pierre Delville, heeft twee wakes aangekondigd voor maandagavond. De eerste om 17.45 uur in de Benedictijnenkerk en de tweede om 20.00 uur in de Bartolomeüskerk.

Verschillende vooraanstaande Belgische politici hebben hun steun betuigd aan de slachtoffers. Ook de Belgische koning Filip heeft de familie van de slachtoffers gecondoleerd. Later op dinsdag reist hij naar Luik, waar ook premier Charles Michel aanwezig zal zijn. Premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd op Twitter.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Zojuist mijn medeleven overgebracht aan @CharlesMichel. Vreselijke gebeurtenissen vandaag in Luik waar drie onschuldige mensen zijn omgekomen. Nederland leeft mee met de slachtoffers, nabestaanden en met de Belgische politie die zeer zwaar is getroffen.

NRC-correspondent Anouk van Kampen is aanwezig in Luik en bevindt zich bij het afgezette gebied. Rond 14.15 uur zegt zij:

“De hele straat en de wijde omgeving is afgezet, overal zijn politiewagens. Ik ben omringd door mensen die wachten tot ze naar huis of hun kantoor kunnen. De straat waar het gebeurde is een drukke doorgangsweg. Om het café Aux Augustins is een wit doek gespannen. Zo’n twintig meter verderop zie ik het lyceum waar de dader zich schuilhield.”

Op Twitter zijn beelden te zien van het incident. Deze kunnen als schokkend worden ervaren.

In 2011 werd Luik ook al opgeschrikt door een aanslag. Toen gooide de Belgische Nordine Amrani vier handgranaten naar een bushalte en schoot hij in de rondte met een machinegeweer. Naast de dader kwamen zeven mensen om het leven, meer dan honderdtwintig mensen raakten gewond.

Het incident vond plaats in het centrum van Luik.