Sint Maarten

FIOD onderzoekt corruptie bij VolkerWessels-dochters

Justitie doet onderzoek naar twee dochterbedrijven van bouwbedrijf VolkerWessels, maakte VolkerWessels maandagavond bekend. Er wordt onderzocht of sprake is geweest van corruptie bij de aanbesteding en de bouw van een brug op het eiland Sint Maarten, bevestigt een woordvoerder van het Functioneel Parket.

Het bestaan van het onderzoek kwam aan het licht tijdens een andere recente civiele procedure over verdachte zaken bij het havenbedrijf van Sint Maarten. Daarin legde het OM ook informatie voor over een strafrechtelijk onderzoek naar dochterbedrijf VCI met betrekking tot de aanbesteding en bouw van de Causeway Swing-brug.

Maandagavond bleek dat ook dochter VSC wordt onderzocht. In 2012 wonnen de twee bedrijven de aanbesteding en in 2013 werd de brug opgeleverd. Volgens VolkerWessels kregen de bedrijven 32 miljoen euro voor het project en leden ze 1,5 miljoen euro verlies. Sinds 2014 zijn VCI en VSC niet meer actief. Het moederbedrijf is zelf ook een onderzoek gestart, met behulp van externe experts. Het OM twijfelt aan de infrastructurele noodzaak van de brug op het eiland en vraagt zich af waarom er is gekozen voor een dure variant van het ontwerp.

Het aandeel VolkerWessels daalde dinsdagochtend op de beurs met ruim 3,5 procent. (NRC)