Radicaal rechts kwaad over arrestatie Tommy Robinson

Anti-islamactivist De voorman van Brits extreem-rechts is vastgezet omdat hij een proces tegen Brits-Pakistaanse mannen wilde filmen.

Tommy Robinson bij een demonstratie van extreem-rechts in Londen vorig jaar.
Tommy Robinson bij een demonstratie van extreem-rechts in Londen vorig jaar. Foto Will Oliver/EPA

Anti-islamactivist en medeoprichter van English Defence League (EDL) Tommy Robinson (35) is vrijdag in Leeds aangehouden en vastgezet. Dat werd pas in de loop van het voorbije weekend duidelijk, omdat een rechter een publicatieverbod had verordonneerd over de rechtszaak die Robinson op dat moment bijwoonde. Media in het Verenigd Koninkrijk hielden zich hieraan, met uitzondering van The Independent.

Aanleiding voor de arrestatie is het optreden van Robinson, afgelopen vrijdag, als zelfverklaard burgerjournalist bij een rechtbank in Leeds, in het noorden van Engeland, waar hij opnamen maakte van Brits-Pakistaanse mannen die verdacht worden van aanranding en verkrachting van minderjarige vrouwen, een zogeheten grooming gang. Robinson zond live uit via Facebook. Agenten hielden hem in Leeds aan op verdenking van verstoring van de openbare orde.

Robinson had eerder al een voorwaardelijke celstraf gekregen voor een vergelijkbaar incident een jaar eerder, toen hij bij de rechtbank van Canterbury opnames maakte van eenzelfde soort proces. Ook toen had de rechter de media een publicatieverbod opgelegd. De reden daarvoor was dat de jury beïnvloed kon worden door berichtgeving in het lopende proces tegen de kindermisbruikbende.

Robinson, die eigenlijk Stephen Yaxley-Lennon heet, is een van de straatvechters van Brits extreem-rechts. Hij is sinds hij de EDL in 2009 mede oprichtte al verschillende keren gearresteerd bij demonstraties en ongeregeldheden. In 2014 zat hij een gevangenisstraf uit voor hypotheekfraude.

Begin deze maand blokkeerde Twitter zijn account vanwege haatdragende uitingen aan het adres van moslims en de islam.

Robinson heeft een trouwe aanhang. Op verschillende plekken in Londen werd dit weekend spontaan gedemonstreerd voor zijn vrijlating. Zo verzamelden aanhangers van Robinson zich in de buurt van Whitehall nabij Trafalgar Square en bij Downing Street, waar de ambtswoning van de Britse premier Theresa May staat. Een petitie aan haar adres die vraagt om de vrijlating van Robinson was dinsdagochtend bijna 450.000 keer ondertekend.

In Den Haag hebben PVV-fractieleider Geert Wilders en de Tweede Kamerleden Fleur Agema en Raymond de Roon vragen gesteld over de zaak-Robinson. Zij verzoeken onder meer minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) om de zaak bij zijn Britse collega Boris Johnson onder de aandacht te brengen. Bovendien zeggen ze te vrezen voor het leven van Robinson, als hij zijn straf tussen islamitische mede-gedetineerden zou moeten uitzitten.

Wilders nam maandag een videoboodschap op voor de Britse ambassade in Den Haag, waarin hij Tommy Robinson een „vrijheidsstrijder en islamcriticus” noemt en waarin hij stelt dat de vrijheid van meningsuiting overal in Europa en in het Verenigd Koninkrijk wordt geschonden. „Het licht van vrijheid dooft”, aldus de PVV-leider.