Recensie

Recensie Film

Pablo Escobar is dit keer een vulgaire ploert

Als een soort komisch duo spatten Javier Bardem en Penelopé Cruz als Pablo Escobar en Virginia Vallejo van het scherm. Maar het verhaal van biopic ‘Escobar’ kennen we nu wel.

Javier Bardem en Penelopé Cruz als Pablo Escobar en Virginia Vallejo.
Javier Bardem en Penelopé Cruz als Pablo Escobar en Virginia Vallejo.

Weer Pablo Escobar? De Colombiaanse drugbaron (1949-1993) was niet eerder zo’n schertsfiguur als in biopic Escobar, elders uitgebracht als Loving Pablo. Acteur Javier Bardem speelt hem als impulsieve chaosartiest die met harige stuntbuik, vetrolletjes en blote kont de jungle in vlucht of knorrend als een varken tv-presentator Virginia Vallejo bestijgt. Dan lijkt hij sterk op pornolegende Ron Jeremy.

Een beetje ontluistering kan Pablo Escobar ook best gebruiken: er dreigt een romantische legende te ontstaan rond deze sadistische slager. Medio jaren zeventig monopoliseerde Escobars Medellín-kartel de Colombiaanse coke-industrie onder het motto ‘zilver of lood’: smeergeld of de kogel. Waarna de nieuwe miljardair politiek respect wilde, en na afwijzing door het establishment verstrikt raakte in een terreurcampagne tegen alles en iedereen: politie, leger, de Amerikaanse narcoticabrigade DEA, rechtse doodseskaders, het rivaliserende Cali-kartel. Na een bizarre wapenstilstand, waarbij Escobar zichzelf opsloot in zijn eigen gevangenis, viel in 1993 het doek.

De trailer van Escobar.

Dat verhaal is de laatste tijd vaker verteld. Netflixserie Narcos bekeek Escobar door de ogen van de DEA, er is een Colombiaanse telenovela (El Patrón del Mal) en in thriller Escobar: Paradise Lost (2011) legt een Amerikaanse surfer het aan met Escobars nichtje. Benicio del Toro maakt de drugsbaron in die film tot een sinistere schaker, in Narcos is hij eerder een tragische held die valt door zijn razernij en minderwaardigheidscomplex: Escobar is nogal snel beledigd.

Weet jij wat er wel en niet waar is over Escobar? Doe de Grote Narcosquiz

Bardem speelt de drugsbaron in Escobar als een vulgaire ploert. We zien hem door de vertekende blik van zijn verliefde, later doodsbange maîtresse Virginia Vallejo, vertolkt door Bardems echtgenote Penélope Cruz. De film ondergraaft haar vaak als ‘onbetrouwbare verteller’. Zo prijst ze Escobars goede smaak net als we zijn protserige landgoed binnengaan of zwijmelt ze over romantiek terwijl ze in een hotelkamer lomp op zijn hondjes wordt genomen.

Als een soort komisch duo spatten Bardem en Cruz van het doek: zie hoe Escobar dit televisietutje in zijn chaos meesleurt. Maar helaas is Vallejo het grootste deel van de film slechts vertelstem bij een verhaal dat we nu wel kennen. Dat zwalken tussen objectief docudrama en subjectieve semi-komedie maakt Escobar tot een halfslachtige film.

Lees ook: Drugsbaron Pablo Escobar lokt toeristen naar Colombia