‘Noord-Koreaanse topambtenaar onderweg naar VS’

Het overvliegen van Kim Yong-chol wijst er volgens Zuid-Koreaanse media op dat de top tussen president Trump en Kim Jong-un toch doorgaat.

Kim Yong-chol (l) en Kim Jong-un tijdens de ontmoeting met Moon Jae-in.
Kim Yong-chol (l) en Kim Jong-un tijdens de ontmoeting met Moon Jae-in. Foto Sout Korea Presidential Blue House/AP

De Noord-Koreaanse topambtenaar Kim Yong-chol is onderweg naar de Verenigde Staten. Volgens Zuid-Koreaanse media was hij dinsdagochtend op het vliegveld van Beijing, vanwaar hij woensdag doorvliegt naar de VS. Verwacht wordt dat Kim naar de VS reist om de top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor te bereiden.

In de vroege ochtend van dinsdag deden berichten de rondte dat Kim Yong-chol onderweg was naar Washington. Later maakten Zuid-Koreaanse media bekend dat hij zijn vlucht heeft omgeboekt naar New York. Volgens persbureau Yonhap vliegt hij woensdag naar de voormalige woonplaats van Donald Trump.

Twitter avatar annafifield Anna Fifield Yonhap is reporting that Kim Yong Chol will in fact take the Wednesday flight to NYC, is stopping for meetings in Beijing with Chinese officials first

Moon en Kim voor ontmoeting Trump

Kims reis zou erop kunnen wijzen dat de veelbesproken ontmoeting van 12 juni toch doorgaat. Vorige week zegde president Trump de top eenzijdig af. Kim Yong-chol is nauw betrokken bij gesprekken met Zuid-Korea. Eerder was hij het hoofd van de Noord-Koreaanse inlichtingendienst.

Ondertussen vinden ook ontmoetingen plaats tussen hoge Amerikaanse en Noord-Koreaanse functionarissen in Singapore. Volgens persbureau Reuters is Joe Hagin, vice-stafchef van het Witte Huis, onder meer aanwezig bij de gesprekken.

Al dagen is onduidelijk of de ontmoeting tussen Trump en Kim doorgaat. Noord-Korea en Trump blijven streven naar top.

Kim Yong-chol controversieel

Het afgelopen weekend ontmoette Kim Jong-un de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Hier spraken de Koreanen hun beider wens uit voor een ontmoeting tussen Kim en president Trump. Kim Yong-chol was ook aanwezig bij deze gesprekken.

Kim Yong-chol is een hoogstgeplaatste Noord-Koreaan die de Verenigde Staten bezoekt sinds 2000. Kim is een controversieel figuur binnen de Noord-Koreaanse elite. De generaal staat bekend als een ijzervreter voor wie het perfectioneren van kernwapens en raketten belangrijker is dan economische hervormingen of het welzijn van de bevolking. Sinds het aantreden van Kim Jong-un eind 2011 is deze militair georiënteerde kliek invloedrijker dan ooit.

De generaal wordt bovendien gezien als het brein achter twee aanvallen op Zuid-Koreaanse doelen in 2010. In maart van dat jaar schoot Noord-Korea een torpedo op het Zuid-Koreaanse fregat Cheonan, waarbij 46 militairen om het leven kwamen. Acht maanden later werd onder leiding van dezelfde generaal het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong bestookt met mortieren, waarbij twee militairen en twee burgers werden gedood.