Rechter schrapt meldplicht Van der G.

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft zijn geding tegen tegen de Nederlandse staat gewonnen. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat Van der G. zich niet langer hoeft te melden bij de reclassering.

De rechter volgt hiermee het advies van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en de reclassering, die zeiden geen heil meer te zien in de meldplicht. Volgens het NIFP is het recidiverisico minimaal. Behandeling en begeleiding zijn niet nodig, omdat geen sprake is van een psychische stoornis.

Van der G. wilde van zijn meldplicht af zodat hij kan emigreren. Het is niet bekend waar hij naartoe wil, en of hij met partner en dochter wil verhuizen. Zijn advocaat zei vorig jaar dat hij een land binnen de Europese Unie op het oog had.

De uitspraak betekent niet dat alle voorwaarden van Van der G.’s straf zijn opgeheven. Als hij voor april 2020 een strafbaar feit pleegt of contact opneemt met media of nabestaanden van Fortuyn, moet hij de rest van zijn celstraf uitzitten.

In opdracht van het Openbaar Ministerie deed het NIFP in 2017 nieuw psychologisch onderzoek naar Van der G. In 2003 werd bij hem nog een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis vastgesteld, maar daarvan is geen sprake meer. Verder stelt het NIFP dat Van der G. oprecht spijt lijkt te hebben over wat hij slachtoffer, familie, vrienden en de samenleving heeft aangedaan.

Van der G. moest zich tot nu elke zes weken melden bij de reclassering voor een gesprek. Volgens de landsadvocaat verliep dit contact moeizaam en weigerde Van der G. nog mondeling te antwoorden.

Voor de moord op politicus Fortuyn kreeg Van der G. in 2003 18 jaar cel. In 2014, na tweederde van zijn straf, kwam hij vrij. (NRC)