Minder gasbaten? Bezuinigen hoeft nog even niet

De Haagse Stemming Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het mysterie van de onvindbare vergaderstukken over het alcoholbeleid van het ministerie van VWS

Goedemorgen! Door woekerhuren stappen D66 en CDA van hun vrijemarktgeloof. De PVV gaat nergens meebesturen. En GroenLinks is op zoek naar vrienden.

MEEVALLERS: Waar zal de pijn van de honderden miljoenen aan teruglopende gasbaten worden gevoeld? Die vraag hing boven speculaties over de Voorjaarsnota. Maandag bleek dat bezuinigingen nog niet nodig zijn. De gemiste 350 miljoen kan nog worden betaald uit financiële meevallers. Over een oplossing voor de langere termijn moet Prinsjesdag meer duidelijkheid geven.

NOODKNOP: D66 en CDA, het waren vrienden van de vrije markt maar ze schuifelen nu toch richting regulering. Kajsa Ollongren werd maandag met een motie van deze twee partijen gevraagd om ingrijpen in de vrije huursector te onderzoeken. Vooral in Amsterdam en Utrecht zijn normaal geprijsde huurwoningen onderhand een zeldzaamheid. Wat de partijen betreft moet Ollongren vooral huisjesmelkers aanpakken. Linkse partijen willen meer actie, maar steunen de motie zodat het thema op tafel komt.

ACHTERKAMER: Nog meer Ollongren. Ze ging gisteren in op de schimmige procedure rond de benoeming van de vicepresident van de Raad van State. NRC onthulde eerder dat Dijsselbloem zou solliciteren, maar in de aanloop naar Rutte III was al bekokstoofd dat het D66’er Thom de Graaf moest worden. SP’er Ronald van Raak had het kabinet gevraagd te reageren op een aangenomen motie uit 2011, waarin werd voorgesteld om beide Kamers een rol te geven bij de benoeming. Ollongren schrijft nu dat dan een grondwetswijziging nodig zou zijn. Oftewel: het blijft zoals het is. De achterkamertjesfeer rond de benoeming doet het kabinet geen goed, merkte columnist Tom-Jan Meeus eerder al op.

GEESTVERWANTEN: Wie wil er vrienden worden met GroenLinks in Europa? Jesse Klaver wil meer samenwerken met gelijke denkers. Al vlot dat nog niet echt: de Griekse Alexei Tsipras moest de afspraak annuleren en ook de ontmoeting met de Spaanse partijleider Pablo Iglesias werd uitgesteld. Wel sprak Klaver al met de Duitse Groenen en En Marche! van de Franse president Macron. Hij ziet partners in groene geestverwanten uit Noord-Europa, linkse pro-Europese bewegingen uit het zuiden en de anti-corruptiepartijen uit het oosten.

EXCUSES: Het is een klassieke ‘beter laat dan nooit’. Oud-premier Dries van Agt heeft sorry gezegd tegen Ed van Thijn over de geklapte formatie uit 1977. Althans, soort van. “Dries kwam langs om sorry te zeggen”, zegt Van Thijn tegen NRC. Volgens Van Agt heeft hij dat niet letterlijk gezegd, maar was het wel zoiets. Er was in ieder geval genoeg reden om een fles port open te trekken. Van Thijn was de secondant van Joop den Uyl in 1977 toen na 208 dagen praten de beoogde CDA-PvdA formatie klapte. Daarna had Van Agt plots een akkoord met VVD-leider Hans Wiegel.

GEEN PVV: Onderweg moesten de ambities al een paar keer worden bijgesteld. Eerst zou de PVV in zestig gemeenten meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat werden er toch dertig. Nu blijkt dat de PVV komende jaren in geen enkele gemeente zal meebesturen. RTL onthulde dat gisteren. Zelfs in Almere schuift de PVV niet aan in de coalitie. “Een schandelijk cordon sanitaire van de zelfgenoegzame arrogante elite”, vindt Geert Wilders.

WAT WIJ VOLGEN: Wij kijken uit naar het WRR-rapport dat vandaag verschijnt over het effect van migratie op steden. Vandaag begint ook een overleg tussen parlementariërs van Nederland en de andere landen uit ons koninkrijk: Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Woensdag staan de Venezolaanse vluchtelingen-problemen op de agenda.

QUOTE VAN DE DAG:

Zelfs partijen met ‘democratie’ in hun naam denken: alleen als het uitkomt

Dat schrijft columnist Tom-Jan Meeus vandaag met een verwijzing naar de ruzies bij 50Plus en eerder bij Forum voor Democratie. Volgens hem eisen we democratie graag op, maar vertrouwen we het anderen niet zo snel meer toe.