Wateroverlast en treinverstoringen door zware regenval

Het KNMI heeft de eerder afgekondigde code oranje weer ingetrokken. De overlast lijkt zich vooral tot waterschade te beperken.

Een omgevallen boom in de Friese plaats Tijnje.
Een omgevallen boom in de Friese plaats Tijnje. Foto ANP

Zware regen- en hagelbuien hebben dinsdag vanaf het eind van de middag voor veel wateroverlast gezorgd in grote delen van Nederland. Het onweer trok vanuit het oosten over het land en richtte met name in de regio Rotterdam behoorlijk wat schade aan. In het Gelderse Terwolde raakte een man gewond toen een boom op zijn huis viel. Het KNMI kondigde voor bijna heel Nederland de code oranje af maar trok deze rond 10 uur in de avond weer in. Op verschillende spoortrajecten was de dienstregeling verstoord.

Een deel van de snelwegen rond Rotterdam stond blank als gevolg van heftige regenval. Op de A20 was een aantal rijbanen afgesloten. In Ridderkerk en Hellevoetsluis stonden straten blank en op de A20 was de verbindingsweg naar de A13 bij knooppunt Kleinpolderplein afgesloten, meldde Rijkswaterstaat.

Het stationsplein voor Rotterdam Centraal:

Aan het eind van de middag vond in Utrecht een zware hagelbui plaats met hagelstenen zo groot als golfballen. In het begin van de avond werd in Rotterdam een windstoot van 74 kilometer per uur gemeten. In Zuid-Limburg, dat vorige week nog flinke wateroverlast had, viel het noodweer dit keer juist mee, schrijft De Limburger.

De N348 was tussen Oerdijk en Spanjaarsdijk tijdelijk versperd doordat er een boom op de weg terecht was gekomen. Op verschillende plekken in het land was het treinverkeer verstoord. Zo reden er geen treinen tussen Breukelen en Gouda Goverwelle en tussen Woerden en Gouda Goverwelle door een blikseminslag. Tussen Gramsbergen en Coevorden vond geen treinverkeer plaats door een overwegstoring.

Code oranje

Volgens meteorologen viel dinsdagavond plaatselijk per uur bijna net zo veel regen (50 millimeter) als er normaal gesproken in de hele maand mei (61 millimeter). Ook kondenlokaal hagelstenen vallen met een doorsnee van twee tot vier centimeter en is er kans op zware windstoten, tot 75 kilometer per uur.

De waarschuwing code oranje werd dinsdagochtend voor Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg afgegeven. ‘s Middags werd deze uitgebreid voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. In het begin van de avond kwamen daar Overijssel, Groningen en Drenthe bij.

Bij code oranje is de kans op schade of letsel groot en waarschuwt het KNMI om daarop voorbereid te zijn. Bij code geel vraagt het KNMI extra op te letten voor gevaarlijk weer, met name onderweg.


Weerinformatie van het KNMI van rond 18.05:

Twitter avatar KNMI KNMI Verspreid over het land zware #onweersbuien, lokaal #wateroverlast en op een enkele plaats grote #hagelstenen met een doorsnede van 2-4 cm. Ook zijn zware #windstoten mogelijk. Momenteel o.a. een zware bui in regio #Rijnmond. Rotterdam had een windstoot van 74 km/u. #codeoranje https://t.co/63VVBchyiI

Later op de avond namen de buien vanuit het zuiden weer af en werd het op veel plaatsen weer droog. In het noordwesten hielden de buien het langst aan. Morgenmiddag zouden opnieuw (onweers)buien kunnen ontstaan met hagel en windstoten, aldus het KNMI.

Avondvierdaagse op veel plaatsen afgelast

Op sommige plaatsen is de avondvierdaagse afgelast. Onder meer Utrecht en Enschede laten de wandeltocht dinsdag niet doorgaan. Ook in Aalten, Berg en Dal, Ermelo, Bemmel, Eerbeek, Harderwijk, Lunteren, Rhenen, Hoogland, Woudenberg, Bunnik, Baarn, Hengelo en Nieuwleusen is de wandeltocht van dinsdagavond afgelast, schrijf persbureau ANP.

Twitter avatar KNMI KNMI #Codeoranje nu geldig voor vrijwel het gehele land,met uitzondering van het Waddengebied. Plaatselijk #wateroverlast,grote #hagel en #windstoten. https://t.co/dpPyZhecVg https://t.co/iXkThcAEK9