Hernoeming Stadionplein naar Johan Cruijffplein uitgesteld

Of de naamswijziging überhaupt doorgaat is allerminst zeker. Het nieuwe college, dat morgen aantreedt, hield de hernoeming tegen.

Luchtfoto van het Olympisch Stadion uit 2016, tijdens het EK Atletiek.
Luchtfoto van het Olympisch Stadion uit 2016, tijdens het EK Atletiek. Foto Bram van de Biezen/ANP

De hernoeming van het Stadionplein naar het Johan Cruijffplein in Amsterdam wordt uitgesteld. Dat zou aanstaande vrijdag 1 juni gebeuren, maar het stadsbestuur draagt het dossier over aan het volgende college, dat woensdag aantreedt. Dat heeft het huidige college dinsdagmiddag in een hoorzitting besloten. De nieuwe bestuurders kunnen het besluit intrekken of een nieuwe procedure starten.

Of de naamswijziging überhaupt doorgaat, is nog onzeker. Half mei vroegen de nieuwe coalitiepartijen, die toen in onderhandeling waren, het stadsbestuur om het dossier ‘controversieel’ te verklaren, schreef Het Parool. Ze waren het niet eens over de besluitvorming.

De hernoeming van het Stadionplein is al sinds het besluit in februari omstreden. In maart startten omwonenden een petitie tegen de naamswijziging, die ruim 3.300 keer is getekend. De auto van de initiatiefnemer werd vervolgens besmeurd.

Tegenstanders van de naamswijziging vinden dat de geschiedenis van de huidige naam, Stadionplein, te zwaar weegt om zomaar overboord te gooien. In 1928 werd in het ernaast gelegen stadion de Olympische Spelen georganiseerd. Dat Cruijff in dat stadion met Ajax in 1972 de Wereldbeker won, wordt te licht bevonden.

Negatief advies bereikt bestuurders niet

De straatnamencommissie van de stad, Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR), had een negatief advies gegeven over de naamswijziging, maar dat bereikte noch het college, noch stadsdeel Zuid. Toen dat bekend werd, trok het stadsdeel zijn goedkeuring in.

De straatnamencommissie noemt een eerbetoon aan de in 2016 overleden Cruijff passend, maar vindt de naam niet passen bij de straatnamen in de omgeving van het plein. Daar zijn straten vernoemd naar Grieks-mythologische figuren. Ook zou het verwarrend zijn dat het Johan Cruijffplein dan zes kilometer van de Johan Cruijff Arena ligt.

Lees ook: De Johan Cruijff Arena – dat had veel sneller gekund

In mei besloot het stadsbestuur de naamswijziging desondanks door te zetten. Op verzoek van het nieuwe stadsbestuur wordt die dus nu uitgesteld. Het college verwoordde het dinsdag tijdens de hoorzitting zo:

“Vandaag heeft het huidige college besloten om de beslissing van aanstaande vrijdag uit te stellen. Het nieuwe college begint morgen. Dus het nieuwe college gaat over wat er gaat gebeuren: gaat het door of niet, verandert er iets in de procedure, komt er inspraak? Daar kan ik nog niets over zeggen, want het college is er nog niet, dus we weten het niet.”