Recensie

Recensie

Echte helden worden maar geen echte mensen

Drama Ergens is het jammer dat de personages in Only The Brave vrij eendimensionaal blijven.

De Granite Mountain Hotshots in Only The Brave.
De Granite Mountain Hotshots in Only The Brave.

Zo heroïsch als Only The Brave worden films nog zelden gemaakt. Het verhaal is dan ook gebaseerd op een waargebeurd én enorm tragisch heldenverhaal. De film volgt een team van lokale brandweermannen in Californië die ‘hotshots’ willen worden; speciale brandbestrijders die worden opgeroepen bij gigantische natuurbranden. Dit zijn geen mannen die blussen, maar onbevreesde spierbundels die vuur met vuur bestrijden: alles wat potentieel extra brandstof kan opleveren voor een voortrazende vuurzee, branden zij in sneltempo preventief weg.

In de film zien we hoe dit getalenteerde team onder leiding van de koppige maar krachtige hoofdopzichter Eric Marsh (Josh Brolin) opklimt, hoe ze de ex-junk Brendan (Miles Teller) een tweede kans bieden, en hoe ze altijd voor elkaar klaar staan. Er is veel aandacht voor kameraadschap waar de testosteron vanaf druipt, afgewisseld met angstaanjagende, maar mooie beelden van natuur die wordt opgevreten door een vlammenzee. De film dendert richting één noodlottige brand.

De trailer van Only the Brave.

Ergens is het jammer dat de personages allemaal vrij eendimensionaal blijven. Deze mannen waren echte helden, waarom geen echte mensen van hen maken? Ja, het team bestond waarschijnlijk echt uit witte testosteronbonken, maar Marsh die vuurzeeën toespreekt als ware hij een superheld is voelt pompeus. En een drugsverslaving verdwijnt wel erg gemakkelijk na een paar keer extra pompen. De film doet pogingen tot vermenselijking, zo wordt verschillende malen aangestipt dat hunkering naar adrenaline niet alleen positieve kanten heeft en moeilijke thuissituaties oplevert, maar dit wordt niet echt uitgewerkt. De knappe echtgenotes van deze bonken - die zich vooral bezig lijken te houden met paarden en baby’s - fluisteren elkaar eerder tenenkrommende zinnen toe als „It’s not easy sharing your man with the fire.