ABC haalt Roseanne van de buis na tweet hoofdrolspeelster

In de racistische tweet liet de hoofdrolspeelster Roseanne Barr uit de comedyshow zich laatdunkend uit over een voormalig adviseur van Obama.

Foto Valerie Macon/AFP

De Amerikaanse televisiezender ABC heeft sitcom Roseanne van de buis gehaald na een racistische tweet van hoofdrolspeelster Roseanne Barr. Van de Amerikaanse serie die een hit was in jaren negentig, werden sinds dit voorjaar weer nieuwe afleveringen uitgezonden.

Barr ging maandagavond los op een aantal mensen uit de Democratische hoek in de VS. Ze noemde Valerie Jarrett, voormalig adviseur van oud-president Obama, een “baby van de Moslimbroederschap (een politiek-religieuze beweging in het Egypte, red.) en Planet of the Apes”. Ook suggereerde ze dat Chelsea Clinton getrouwd zou zijn met een neef van de Hongaarse filantroop, George Soros.

Lees hier een opiniestuk over de nieuwe afleveringen: Terugkeer van Roseanne laat de blijvende verwarring over Trumps verkiezing zien

ABC noemt het bericht over Jarrett in een reactie “weerzinwekkend en in strijd met onze waarden”. Om eraan toe te voegen dat er “slechts één ding gedaan kon worden”: de serie van de buis halen. Barr heeft dinsdag publiekelijk excuses aangeboden nadat er veel kritiek kwam op haar opmerkingen. Ze noemde haar bericht “een slechte grap” en besloot daarop Twitter te verlaten.

Twitter avatar RobertIger Robert Iger From Channing Dungey, President of ABC Entertainment: “Roseanne’s Twitter statement is abhorrent, repugnant and inconsistent with our values, and we have decided to cancel her show.”
There was only one thing to do here, and that was the right thing.
Twitter avatar therealroseanne Roseanne Barr I apologize to Valerie Jarrett and to all Americans. I am truly sorry for making a bad joke about her politics and her looks. I should have known better. Forgive me-my joke was in bad taste.

Roseanne werd tussen 1988 en 1997 uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Begin dit jaar kwam er een nieuwe reeks afleveringen waarin te zien is hoe het Roseanne en haar man Dan twintig jaar later vergaat. Het arbeidersgezin kampt nog altijd met werkloosheid en geldgebrek. Er zitten referenties in aan de Amerikaanse president Donald Trump. Roseanne Barr is een fervent aanhanger van de Republikeinse partij.