200 euro boete voor bedreigers anti-Zwarte Piet-activist

Quinsy Gario is bedenker van de actie, die begon als kunstproject, ‘Zwarte Piet is racisme’ in 2011. Hij ontving honderden dreigberichten.

Quinsy Gario spreekt in 2015 bij 'LLowgenda' tijdens de laatste dag van de 23ste editie van muziekfestival Lowlands.
Quinsy Gario spreekt in 2015 bij 'LLowgenda' tijdens de laatste dag van de 23ste editie van muziekfestival Lowlands. Foto Freddy Damman/ANP

Drie mannen die via Facebook anti-Zwarte Piet-activist Quinsy Gario hebben bedreigd krijgen 200 euro boete. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam besloten, nadat het Openbaar Ministerie boetes van 200, 250 en 300 euro had geëist, bevestigt een woordvoerder. Voor één bedreiger is de boete voor de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De mannen stuurden berichten naar Gario via Facebook, waarin onder meer werd geschreven dat Gario “afgeschoten” moest worden.

Eén verdachte bekende, en verklaarde dat hij handelde uit impuls. Hij betuigde spijt tijdens de behandeling van de rechtszaak. De twee anderen beweerden dat hun Facebookaccounts waren gehackt toen de dreigteksten werden verstuurd. Of de zwaarte van de straffen daarom ook verschilt, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Negentien dreigberichten onderzocht

Gario, dichter en kunstenaar, ontving in 2014 honderden dreigberichten en beledigdende teksten via Facebook. Nadat hij 770 aangiftes had gedaan - met een voorstelling over deze bedreigingen won Gario de tweede prijs op het Amsterdam Fringe Festival -, besloot het Openbaar Ministerie (OM) negentien daarvan nader te onderzoeken. Uiteindelijk werden vijf verdachten aangemerkt. Eén zaak werd geseponeerd, de vijfde verdachte moet nog voor de rechter verschijnen.

De overgebleven zaken liepen vertraging op, omdat binnen het OM een verschil van inzicht ontstond over de manier waarop die behandeld moesten worden, schrijft persbureau ANP. Ook zou Gario hebben geweigerd computers en wachtwoorden af te staan.

‘Zwarte Piet is racisme’

Volgens Gario is Zwarte Piet een racistisch figuur en daarom begon hij in 2011 aan het performance art-project ‘Zwarte Piet is racisme’. De actie kreeg meer bekendheid toen vorig jaar tweehonderd BN’ers foto’s van zichzelf verspreidden waarop ze een T-shirt droegen met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’.

In 2016 zei Gario over zijn kunst in NRC:

“Ik onderzoek hoe kunst als verzet kan dienen. Kunst kan ook ontregelend zijn, daar lopen veel mensen voor weg. Ze vinden dat kunst geen werkelijkheid moet worden, dat het abstract moet blijven. Ik heb geleerd om te leven naar je eigen scenario’s. Dat wil ik onderzoeken: hoe kan kunst de wereld veranderen?”

Correctie 30-05-2018: In een vorige versie stond dat Jerry Afriyie mede-bedenker was van de actie Zwarte Piet is racisme. Dat klopt niet, hij sloot zich later aan. Dit is nu aangepast.