Zeker 129 kinderen op 26 Vlaamse scholen besmet met salmonella

Mogelijk loopt het aantal besmette kinderen op tot 225. Een traiteur die 120 scholen maaltijden levert is uit voorzorg gesloten.

Foto Getty Images

Zeker 129 kinderen op 26 Vlaamse kleuter- en basisscholen zijn besmet met de salmonellabacterie. Mogelijk loopt dat aantal op naar 225 kinderen op 38 scholen, bevestigt een woordvoerder van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Van de overige 96 kinderen lijkt het ziektebeeld sterk op die van de besmette kinderen.

Hoogstwaarschijnlijk is de bron van de salmonella-besmetting een grote cateraar uit Harelbeke, vlak bij Kortrijk, die aan 120 scholen maaltijden levert. Donderdag werd het bedrijf in afwachting van de resultaten al gesloten door de Federale Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV). Het personeel, het voedsel en de productielijn van de cateraar worden momenteel onderzocht.

Ziekenhuis

Donderdag kwamen de eerste meldingen binnen van kinderen die ziek waren geworden op scholen in West- en Oost-Vlaanderen. Veertien van hen moesten die dag naar het ziekenhuis.

Kinderen kunnen flink ziek worden van een besmetting. Ze krijgen maag- en darmklachten, met diarree, braken en koorts als gevolg. In ernstige gevallen leidt een besmetting tot uitdroging of bloedvergiftiging. “Vandaar dat ook veel kinderen naar het ziekenhuis moesten voor behandeling”, zegt de woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.