Aanhoudingen vanwege grote corruptiezaak in Kenia

Binnen een overheidsinstantie zou 84 miljoen euro zijn verdwenen. President Kenyatta belooft al sinds zijn aanstelling corruptie te bestrijden.

De Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar de politie functionarissen heeft opgepakt naar aanleiding van een grootschalig corruptieschandaal.
De Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar de politie functionarissen heeft opgepakt naar aanleiding van een grootschalig corruptieschandaal. Foto Yasuyoshi Chiba

De Keniaanse politie heeft zondag en maandag zeventien verdachten opgepakt voor hun betrokkenheid bij een corruptieschandaal binnen de overheidsinstantie voor jeugdzaken, de NYS. Dat meldt het Keniaanse televisiestation K24 TV. Daarbij zou zo’n 10 miljard shilling (84 miljoen euro) zijn verduisterd. Mogelijk volgen nog meer aanhoudingen.

Onder anderen het hoofd van de organisatie Richard Ndubai is opgepakt. Secretaris Lillian Mbogo-Omollo heeft zichzelf maandagochtend aangegeven bij het politiebureau in Nairobi. Allebei hebben ze eerder al hun functie neergelegd naar aanleiding van het schandaal. De functionarissen zouden hebben meegewerkt aan een zwendel waarbij gebruik werd gemaakt van nepfacturen en een factuur meerdere keren werd betaald.

President Uhuru Kenyatta belooft al sinds zijn aantreden in 2013 de wijdverspreide corruptie in Kenia tegen te gaan. Het schandaal binnen de overheidsinstantie is extra pijnlijk, omdat het staatshoofd juist jeugdwerkloosheid wil bestrijden, een van de verantwoordelijkheden van de NYS.

De corruptie in Kenia is hoog, de kloof tussen arm en rijk diep, net als het wantrouwen tussen verschillende stammen. Lees meer over de parlementsverkiezingen in Kenia vorig jaar: Eens per vijf jaar zoeken Kenianen gerechtigheid

Aanklager wil direct overgaan tot vervolging

Reuters kon maandag de advocaat van Ndubai niet bereiken voor commentaar. Omollo ontkent dat er binnen de organisatie geld werd gestolen. Vorige week werden al zo’n veertig mensen opgeroepen voor verhoor, inclusief chef Ndubai. De openbaar aanklager wil direct verdergaan met vervolging en zegt genoeg bewijs te hebben voor strafrechtelijk onderzoek tegen “alle genoemde verdachten”.

Twitter avatar ODPP_KE ODPP_KE The DPP has independently reviewed all the Inquiries Files related to the ongoing Investigations at #NYS and has directed prosecution commences immediately against all the named suspects cc @DCI_Kenya #NYSFirstPhaseProsecution_ODPP

In 2016 stelde een anticorruptie-agentschap vast dat Kenia een derde van het staatsbudget verliest aan corruptie. Dat komt neer op meer dan vijf miljard euro. Kenyatta concludeerde dat corruptie een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.