Thuiskok. Naar buiten

Op een van onze vroegste foto’s in Nederland zit ik naast mijn moeder die aan een picknicktafel zit, mijn vader tegenover haar, op de voorgrond onze auto. Ik moet een jaar of vijf, zes zijn geweest. De foto zal gemaakt zijn door mijn zus. Als ik ernaar kijk vervult die me met weemoed. Zij straalt onschuld uit, onschuldig vermaak ook, uit een tijd dat alles nog nieuw was, het leven onbezorgd en we als familie nog wel eens eens op pad gingen om ergens te gaan picknicken.

Picknicken is leuk. Maar, ik weet niet hoe dat bij u is, de laatste keer dat ik een tas vol lekkers vulde om ergens op het gras te gaan zitten niksen en eten is zeker alweer tien jaar geleden. Jammer is dat, hoe de simpele geneugten die het alledaagse bestaan aangenamer maken zo snel erbij inschieten.

Deze overpeinzingen zijn mede mogelijk gemaakt door het boek Food en Route, alles voor een droompicknick. Een vrolijke publicatie vol idyllische foto’s, ultiem Hollands gezinsgeluk en ruim veertig recepten voor picknicks in het bos, aan zee, op de boot of in de herfst. Kortom, picknicken kan k altijd en overal. En dat hoeft dus niet met witte bolletjes met boter en kaas of bruine boterhammen met beleg. Niets ontneemt me meer de eetlust dan een paar boterhammen in een plastic broodzakje die ergens in het openbaar tevoorschijn worden gehaald en vervolgens vreugdeloos worden weggekauwd.

Het doet me daarom deugd dat ook in Nederland de saaie broodlunch met slappe kadetjes en grijze plakjes fabrieksham steeds vaker plaats maakt voor luxe broodjes met lekkere vulling of exotische hapjes vol smaak (leve de multiculturele samenleving!).

Dat zie je ook terug in Food en Route. De auteur, ze noemt zich Madame Charlotte in het voorwoord en heeft een gelijknamige webshop, put grif uit andere keukens en hedendaagse trends. Het resultaat is een allegaartje aan makkelijke gerechten en hapjes die je allemaal eenvoudig mee kunt nemen om ze ergens anders te eten – want meer dan dat is picknicken niet. Maar zoals verandering van spijs doet eten, doet verandering van omgeving dat ook.

Dus vooruit, het is er het weer voor. We gaan naar buiten en nemen mee...