Reportage

Singer eert ‘Rembrandt van tuinen’ Piet Oudolf

Met een prijs en een expositie over zijn werk, en van tuinschilderijen, eert Singer Laren tuinontwerper Piet Oudolf.

De beroemde tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf krijgt op 3 juni de Singer Prijs 2018, een tweejaarlijkse oeuvreprijs.

Die onderscheiding ontvangt hij in de door hemzelf ontworpen tuin van museum Singer Laren, die dan tegelijk officieel wordt geopend en deel uitmaakt van de prijs.

De overzichtstentoonstelling van het werk van Piet Oudolf, ook onderdeel van de prijs, plus de zomertentoonstelling Geschilderde tuinen (met werken van onder anderen Claude Monet, Pyke Koch, Charley Toorop en Emil Nolde) gaan 5 juni open voor publiek.

In de tentoonstelling Piet Oudolf, Singer Prijs 2018 zijn foto’s van ontwerpen en ontwerptekeningen van Oudolf voor in binnen- en buitenland te zien.

The High Line in New York, een tot park verbouwd stadsspoor op Manhattan dat steeds verder wordt uitgebreid, is een van Oudolfs bekendste ontwerpen.

Hij ontwierp ook de tuin rond het nieuwe museum Voorlinden in Wassenaar.

En hij kreeg van de burgemeester van New York in 2004 de Award for Exellence in Design van de stad New York voor het ontwerp van Gardens of Rememberance in Battery Park New York, een tuin ter herinnering aan de slachtoffers van de terroristische aanvallen van 11 september 2001.

In 2014 kreeg hij voor zijn tuinarchitectuur de Rotterdam-maaskantprijs.

De Stichting Vrienden van Singer Laren heeft Oudolf de Singer prijs toegekend: ,,Wij beschouwen Piet Oudolf als kunstenaar, als schilder die de aarde als doek gebruikt en zijn composities inkleurt met bloeiende vaste planten, struiken en bomen. De planten vormen zijn palet. In Oudolfs tuinen speelt de cyclus van de plant een belangrijke rol, zo verandert het beeld van zijn prachtige plantcombinaties het hele jaar door.”

Vrij Nederland omschreef Oudolf eens als ,,de Rembrandt van de tuinen".