Bezoeker in Moskou beschadigt het bekende Russische schilderij ’Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan op 16 november 1581’

Een van Ruslands bekendste schilderijen, waarop tsaar Ivan de Verschrikkelijke zijn zoon vasthoudt die hij net gedood heeft, is vrijdagavond zwaar beschadigd. Een museumbezoeker ging het doek te lijf met een metalen beveiligingspaaltje. Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan op 16 november 1581 van de schilder Ilja Repin hing in de Tretjakov-galerij in Moskou. De 37-jarige verdachte sloeg door het veiligheidsglas heen dat voor het schilderij was geplaatst en beschadigde zo het linnen. Naar eigen zeggen had hij wodka gedronken in de museumkantine en werd hij „overweldigd door iets”. De man zit nog vast. Het is niet de eerste keer dat het doek is beschadigd door een bezoeker. In 1913 bewerkte een man het schilderij met een mes. (NRC)