Minister: imam Jneid is niet te vervolgen

Extremist De imam kwam in opspraak omdat hij de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een „afvallige” en „vijand van de islam” noemde.

Fawaz Jneid tijdens een zitting over het gebiedsverbod dat hem werd opgelegd.
Fawaz Jneid tijdens een zitting over het gebiedsverbod dat hem werd opgelegd. Foto Martijn Beekman/ANP

Imam Fawaz Jneid is niet te vervolgen voor zijn uitspraken over de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, zelfs niet als de wet wordt aangescherpt. Dat schrijft minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan de Tweede Kamer.

Jneid kwam twee maanden geleden in opspraak toen een Facebook-toespraak opdook waarin hij Aboutaleb aanviel. Hij noemde de Rotterdamse burgemeester toen een „afvallige” en „vijand van de islam”. Critici hoorden daarin een oproep tot geweld tegen Aboutaleb. Grapperhaus noemde de uitspraken tijdens een Kamerdebat „walgelijk, maar niet strafbaar”. Een deel van de Tweede Kamer betwijfelde dat en vroeg hem uiteen te zetten wáárom Jneid niet te vervolgen zou zijn. Ook wilden ze weten hoe de wet eventueel aangepast kan worden om hem, en andere imams die vermeende hatelijke uitspraken doen, wél te vervolgen.

Vergelding

Volgens Grapperhaus heeft het Openbaar Ministerie (OM) geconcludeerd dat de uitspraken niet aanzetten tot haat (ze zijn niet tegen een groep gericht). Ook zouden ze niet opruiend en bedreigend zijn – de uitspraken geven volgens het OM geen aanleiding tot vergelding op Aboutaleb. De uitspraken zouden ook niet beledigend zijn voor hem: ze blijven „binnen de grenzen van deelname aan het publieke debat”, schrijft Grapperhaus.

Mocht de Tweede Kamer de wet willen aanscherpen om toekomstige uitspraken strafbaar te maken, dan zou het volgens Grapperhaus kunnen overwegen om beledigingen die tot gevaar van de beledigde zorgen bij wet te kunnen verbieden. Maar ook dan is Jneid niet alsnog te vervolgen om zijn uitspraken: het OM heeft immers beoordeeld dat de uitspraken niet beledigend zijn.

Lees hoe in de moslimgemeenschap gereageerd wordt op ophef over Jneid.

Woensdag doet de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, uitspraak over het gebiedsverbod dat is opgelegd tegen Jneid. Hij mag niet meer in de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk komen. Maandag werd bekend dat hij onlangs in Amsterdam gepreekt heeft.