Gesprekken over doorstart Kijkshop lopen op niets uit

Volgens de curatoren is met twee partijen serieus gesproken, maar beide zijn toch afgehaakt.

Winkelketen Kijkshop gaat toch geen doorstart maken. Kort na het faillissement in januari maakten de bewindvoerders van het bedrijf bekend dat met verschillende geïnteresseerde partijen werd gesproken over het overnemen van winkellocaties. Uit een onlangs gepubliceerd faillissementsverslag blijkt nu dat die gesprekken op niets zijn uitgelopen.

Volgens de curatoren is uiteindelijk met twee partijen serieus gesproken over een gedeeltelijke doorstart. Beide kandidaten wilden tussen de vijftien en twintig winkels overnemen uit de inboedel van Kijkshop, inclusief het bijbehorende personeel. Voor de ene partij waren de locaties bij nader inzien toch te groot, schrijven de curatoren. De andere geïnteresseerde slaagde er niet in een akkoord te bereiken met de verhuurders.

Geen winkelpersoneel

Het in 1973 opgerichte Kijkshop werd in de jaren tachtig en negentig in rap tempo groot vanwege het unieke winkelconcept. In de etalages van de winkels stonden producten uitgestald, samen met kaartjes waarop alle specificaties stonden. Een klant kon via een bonnetje de gewilde goederen bestellen en afrekenen, waarna de producten uit het magazijn werden gehaald.

Ooit was Kijkshop zijn tijd vooruit, maar de laatste jaren leed het bedrijf miljoenenverliezen.

Door die manier van werken – een soort webshop in een internetloos tijdperk – kon Kijkshop sterk besparen op personeelskosten. Het bedrijf had weliswaar werknemers nodig voor achter de balie en in het magazijn, maar in de winkel liep geen personeel rond. Op het hoogtepunt van het succes had Kijkshop iets meer dan honderd vestigingen.

Net als veel andere gevestigde namen uit die tijd legde ook Kijkshop het af tegen webwinkels, waardoor de omzet steeds verder afnam. In het laatste volle boekjaar, 2016, verkocht de winkelketen voor 69 miljoen euro aan producten. Een jaar eerder was dat nog ruim 182 miljoen. Kijkshop leed al jaren een miljoenenverlies.

Op het moment dat Kijkshop failliet werd verklaard, had de keten nog zo’n zeventig winkels. Bij het bedrijf werkten toen 439 mensen.