Europese Commissie wil einde maken aan wegwerpplastic

In Brussel zijn plannen gepresenteerd die 70 procent van al het plastic afval op zee moeten aanpakken.

Plastic afval drijft op de gracht in Amsterdam.
Plastic afval drijft op de gracht in Amsterdam. Foto iStock

De Europese Commissie wil in alle lidstaten tegelijk regels invoeren die wegwerpplastic moeten doen verdwijnen. Vice-president Frans Timmermans en zijn collega Jyrki Katainen presenteerden hun plannen maandag in Brussel.

Wat de Commissie betreft wordt het verboden om een tiental voorwerpen die doorgaans maar één keer gebruikt worden (onder meer rietjes, bestek en borden) nog langer van plastic te maken. De producten zijn samen goed voor 70 procent van het plastic afval dat op de Europese wateren drijft, aldus de Commissie. Bij producten waar niet direct een alternatief materiaal voor beschikbaar is, moet werk gemaakt worden van het zo min mogelijk gebruiken ervan.

Verantwoordlijker gebruik

De producten verdwijnen dus niet, maar worden waar mogelijk wel van ander materiaal gemaakt, zei Timmermans op de persconferentie. Hij noemde de plannen de meest uitgebreide tot nu toe. Katainen benadrukte: “Plastic kan geweldig zijn, maar we moeten het verantwoordelijker gaan gebruiken.”

Twitter avatar TimmermansEU Frans Timmermans Plastic waste is an issue people really care about. 87% of citizens are concerned about the impact of plastic pollution on the environment. https://t.co/iAHuFgR6Nw

Zo moeten plasticproducenten op hun labels vermelden hoe een product het best weggegooid kan worden. Ook moeten ze gaan meebetalen aan het opruimen van de plastic verpakkingen die ze niet kunnen verduurzamen. Lidstaten zijn verplicht om uiterlijk in 2025 90 procent van alle petflesjes in te zamelen. Bovendien moeten doppen niet meer van de fles kunnen, zodat er minder klein afval rondzwerft.

In 2016 verplichtte de Europese Unie haar lidstaten het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voerde toen een verbod in op het gratis weggeven van tasjes.

Volgens de Commissie moeten de nieuwe maatregelen ervoor zorgen dat voor de tien geselecteerde plastic producten het gebruik in 2030 is gehalveerd. Dat zou de kosten van de milieuschade in 2030 met 223 miljard euro verlagen. De plannen moeten nog langs het Europees Parlement en de Europese Raad.