Eierschandaal

Opnieuw fipronil-besmetting bij een Overijsselse kippenboer

Op een kippenboerderij in het Overijsselse Tilligte, vlakbij de grens met Duitsland, is opnieuw fipronil aangetroffen. De besmetting kwam afgelopen week aan het licht bij een steekproefsgewijze controle van de aan een supermarkt in Nederland geleverde eieren. Meer dan 3.000 kippen zijn geruimd en ook de eiervoorraad is vernietigd, vertelt de getroffen boer aan de krant Tubantia. Het is de tweede keer in negen maanden tijd dat de boerderij besmet blijkt te zijn met fipronil, een verboden bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Vorig jaar bleek dat het bedrijf Chickfriend het middel had gebruikt. Tientallen boerderijen moesten toen worden geruimd. Hoe de fipronil opnieuw in de eieren is gekomen, is onduidelijk. Mogelijk zaten er nog resten in de mest, die op een weiland waarop de kippen liepen terechtgekomen is. (NRC)