Censuur

Egypte doet YouTube een maand in de ban

Egypte heeft in een beroepszaak videowebsite YouTube voor een maand in de ban gedaan omdat daarop een film te zien was die voor moslims beledigend zou zijn. De Egyptische telecomautoriteiten moeten ervoor zorgen dat YouTube wordt geblokkeerd. Het gaat om de film Innocence of Muslims die in de VS is gemaakt en veel ophef heeft veroorzaakt in moslimlanden. In de film wordt de profeet Mohammed afgeschilderd als een idioot met een seksuele afwijking. Dat is godslastering voor moslims. Een lagere rechtbank had in 2013 al tot de blokkade bevolen, maar de telecomautoriteiten waren tegen die uitspraak in beroep gegaan. Ze lieten weten dat als YouTube geblokkeerd zou worden dit zou leiden tot de ontwrichting van zoekmachine Google. Volgens de telecomautoriteiten zou dat slecht zijn voor de economie. (ANP)