45 gewonden bij voetbalrellen in Mannheim

Bij een play-offwedstrijd tussen Waldhof Mannheim en KFC Uerdingen braken onlusten uit. Zeker tien relschoppers zijn opgepakt.

Beeld ter illustratie. De Duitse politie voert een supporter af tijdens een wedstrijd tussen Hamburger SV en Hertha BSC eerder dit jaar.
Beeld ter illustratie. De Duitse politie voert een supporter af tijdens een wedstrijd tussen Hamburger SV en Hertha BSC eerder dit jaar. Foto Srdjan Suki/EPA

Bij voetbalrellen in de Duitse stad Mannheim zijn zondag zeker 45 gewonden gevallen, onder wie zes politieagenten. Tien relschoppers zijn opgepakt. De politie zegt in een verklaring verder 24 aanklachten te hebben opgemaakt. Waarschijnlijk loopt dat aantal nog op na verder onderzoek van videobeelden.

De onlusten braken uit tijdens een play-offwedstrijd tussen Waldhof Mannheim en KFC Uerdingen. Daarbij waren 24.000 toeschouwers aanwezig, onder wie 3.000 bezoekende supporters van KFC Uerdingen. De twee clubs speelden voor promotie naar de derde divisie van Duitsland. Al voor het begin van de wedstrijd in het Carl-Benz-Stadion was het onrustig en gooiden Waldhof-fans glazen en flessen naar een bus van Uerdingen. Een aanhanger van de bezoekende club raakte daarbij gewond.

Tijdens de wedstrijd werd er vuurwerk op het veld gegooid en braken er gevechten uit tussen supporters van beide clubs. Politie moest tussenbeide komen. Meerdere handhavers van het stadion raakten gewond. De thuisclub stond met 1-2 achter toen de scheidsrechter besloot de wedstrijd voortijdig te beëindigen na 82 minuten.

Bezoekende supporters aangevallen

De politie schrijft dat het in eerste instantie “geen actieve interventie” uitvoerde om te voorkomen dat de rellen verder zouden escaleren. Agenten moesten uiteindelijk “massaal” uitrukken uit om de aanhangers van Uerdingen te beschermen, terwijl hooligans van Waldof de bezoekende supporters probeerden aan te vallen. Bij de gevechten die daarop ontstonden werd de politie bekogeld met glas. Een agent die op de grond lag werd onder meer in zijn buik en tegen zijn hoofd geschopt.

Volgens Der Spiegel concluderen waarnemers dat Uerdingen waarschijnlijk zal promoveren. De club had een eerdere wedstrijd tegen Mannheim al met 1-0 gewonnen, en de supporters van Mannheim waren verantwoordelijk voor de rellen zondag.