Regeringsformatie Italië geklapt na weigering benoeming minister

President Mattarella heeft een veto uitgesproken tegen de benoeming van de omstreden Lega-minister van Economische Zaken, Savona.

De beoogde Italiaanse premier Giuseppe Conte verlaat zijn huis voor de ontmoeting met de Italiaanse president.
De beoogde Italiaanse premier Giuseppe Conte verlaat zijn huis voor de ontmoeting met de Italiaanse president. Foto Vincenzo Pinto/AFP

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft geweigerd in te stemmen met de benoeming van een eurosceptische kandidaat-minister van Economische Zaken. Volgens Mattarella zorgde de kandidatuur van de 81-jarige Paolo Savona voor een mogelijke uittreding uit de euro. Dat zei de president tijdens een televisie-uitzending.

De volgende stap van Mattarella is waarschijnlijk de vorming van een zakenkabinet onder leiding van een technocraat. De president heeft maandag een ontmoeting met Carlo Cottarelli, een voormalig hoge functionaris bij het International Monetair Fonds (IMF).

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker President Mattarella kondigt ‘initiatief’ aan voor impasse #Italië. Mogelijk poging tot soort zakenkabinet, maar valt fel verzet te verwachten.
Lees ook een interview uit februari met de econoom Cottarelli: ‘Politici doen alsof Italië zo uit de euro kan stappen’

Beoogde premier Conte geeft opdracht terug

Volgens Mattarella draagt hij niet de schuld voor het klappen van de regeringsformatie tussen de populistische partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging. De president probeerde eerder op zondag tijdens de ontmoeting met de boogde premier Giuseppe Conte alternatieven voor de ministerpost aan te dragen. Daar wilde de mogelijke coalitiepartij Lega niet aan, zij hielden vast aan de kandidatuur van de anti-Duitse econoom Savona. Hij omschreef de Italiaanse deelname aan de euro eerder als een “historische vergissing”.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Botsing in #Italië over wie bepaalt wie minister wordt. Lega wilde per se een anti-Duitse econoom, niemand anders. President Mattarella zegt: volgens grondwet moet ik ministers goedkeuren. Daarop klapt formatie.

Door de weigering van de Italiaanse president heeft Conte de opdracht om een regering te vormen tussen de Vijfsterrenbeweging en Lega opgegeven. In een korte verklaring zegt Conte dat hij “maximaal zijn best heeft gedaan”.

Di Maio wil dat de president aftreedt

Matteo Salvini, de leider van Lega, riep gelijk na het nieuws op tot nieuwe verkiezingen. “Wanneer we nog in een democratie leven dan is er maar één optie: laat de Italianen beslissen.”

De leider van de Vijfsterrenbeweging Luigi Di Maio reageerde zeer verontwaardigd. In een interview met de Italiaanse televisiezender RAI zei hij dat “deze institutionele crisis in het parlement” moet worden bediscussieerd. Volgens Di Maio heeft de president “hoogverraad gepleegd door de grondwet aan te vallen”. De leider van de grootste partij in Italië wil dat het parlement stemt voor een afzettingsprocedure van president Mattarella.